Dostupni linkovi

Emmanuel Macron u prvoj posjeti Njemačkoj


Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

Novi francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je u nedjelju zvanično preuzeo dužnost, danas će boraviti u prvoj posjeti Njemačkoj gdje će se sastati s kancelarkom Angelom Merkel.

Macron je tokom kampanje rekao da će njegova prva posjeta inostranstvu, ukoliko pobijedi, biti u Njemačkoj, koja je bila među prvim zemljama koja je novom predsjedniku čestitala pobjedu u prvom i drugom krugu izbora.

I Macronov prethodnik, od nedjelje bivši socijalistički predsjednik Francois Hollande takođe je 2012. godine prvo posjetio Njemačku poslije svoje inauguracije.

Macron je danas u znak privrženosti pokretanju francusko-njemačkih odnosa radi obnove Evrope, imenovao za svog diplomatskog savjetnika aktuelnog francuskog ambasadora u Berlinu Philippea Etiennea.

Prije odlaska na radnu večeru u Berlinu, Macron bi tokom prijepodneva trebalo da saopšti ime premijera, koji će voditi vladu do parlamentarnih izbora zakazanih 11. i 18. juna.

Macron do sada nije davao nikakve indicije koga bi mogao da predložio za premijera a u francuskim medijima se špekuliše raznim imenima kako sa ljevice, tako i sa desnice.

XS
SM
MD
LG