Dostupni linkovi

Makron preuzeo dužnost: 'Vratićemo samopouzdanje Francuzima'


Inauguracija Emanuela Makrona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Inauguracija Emanuela Makrona

Emanuel Makron, izabrani francuski predsednik preuzeo je na svečanoj inauguraciji u Jelisejskoj palati dužnost novog predsednika Francuske. Sa trideset devet godina postao je najmlađi šef države i prvi koji ne pripada nijednoj tradicionalnoj stranci.

"Svetu je potrebno ono čemu ga je Francuska uvek podučavala”, rekao je Makron u svom govoru, prenele su agencije.

"Decenijama je Francuska sumnjala u samu sebe. Ali je svetu i Evropi potrebna više nego ikad. Moj mandat će Francuzima vratiti samopouzdanje. Francuska je snažna ako je prosperitetna. Jedini način da bude uzor je da prednjači u pozitivnim primerima", naveo je novi francuski predsednik.

Makron je istakao i da će građanima Francuske biti vraćena vera u budućnost.

"Čitav svet pratiće stavove Francuske, jer ćemo prevazići strahove i napetosti. Zajedno, bićemo primer afirmacije naših vrednosti i principa – kako demokratije i republike", rekao je on.

Video: Pariz uoči makronove inauguracije

Pariz uoči Makronove inauguracije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Makron je istakao da će ubediti građane da “moć Francuske nije u odbijanju i negiranju”. “Nalazimo se na začetku velike renesanse”, istakao je u govoru povodom preuzimanja dužnosti.

Makron je na mestu šefa države zamenio socijalistu Fransoa Olanda.

Dok je njegov naslednik držao inauguralni govor koji se odnosio na viziju budućnosti Franncuske, bivši predsednik Oland objavio je nekoliko svojih stavova putem društvenih mreža.

"Vezan sam za vas, kao što ste vi vezani za mene, našom zajedničkom prošlošću”, poručio je Oland.

“Bez vas nikada ne bih imao prilike da vladam Francuskom”, tvitovao je obraćajući se svojim poštovaocima.

Državu ostavljam u boljem stanju nego što sam je zatekao: Fransoa Oland
Državu ostavljam u boljem stanju nego što sam je zatekao: Fransoa Oland


Naveo je da je period koji je proveo na funkciji bio velika odgovornost i očigledno reflektujući na Makronov govor poručio da bi Francuska trebalo da bude primer drugima.

Naveo je i da je ponosan na svoja dostignuća time što je, kako je naznačio, Grčka ostala u Evropi, sporazumom o klimatskim promenama i drugim izazovima za Francusku.

"Državu ostavljam u boljem stanju nego što sam je zatekao”, zaključio je Oland.

Uoči inauguracije Makron je razgovarao nasamo sa dosadašnjim predsednikom, a razgovor je trajao više od sat vremena. Inače, protokol prilikom primopredaje predsedničke dužnosti, predviđa trajanje od 20 do 30 minuta.

Ceremonija inauguracije Makrona održana je u zlatnom okruženju svečane sale, u prisustvu predsednika Nacionalne skupštine i Senata, kao i premijera, a predsednik Ustavnog saveta Loran Fabijus je proglasio zvanične rezultate predsedničkih izbora i Makron je time zvanično stupio na funkciju predsednika.

Novom predsedniku Francuske su potom ukazane vojne počasti na terasi Jelisejskog parka, uz zvuke Marseljeze, a potom je topovska paljba odjeknula 21 put, nakon čega bi trebalo da poseti Spomenik Neznanom junaku i parisku skupštinu.

Makron na Jelisejskim poljima nakon inauguracije
Makron na Jelisejskim poljima nakon inauguracije

Povodom primopredaje predsedničke dužnosti, u okolini Jelisejske palate i obližnjih Jelisejskih polja raspoređeno je 1.500 policajaca, a okolne ulice su blokirane.

Kao proevropski orijentisan kandidat centra Makron je pobedio 7. maja u drugom krugu predsedničkih izbora na kojima je osvojio 66,10 odsto ili 20.743.128 glasova dok je njegova protivnica, kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen osvojila 33,90 odsto ili 10.638.475 glasova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG