Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Spajser: Tramp nije tražio lojalnost od Komija


Džejms Komi i Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp nije tražio lojalnost od u međuvremenu smenjenog šefa Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija tokom večere u januaru, izjavio je u petak veče portparol Bele kuće Šon Spajser.

Prethodno je Komijev saradnik izjavio da je Tramp od Komija tražio da mu bude lojalan.

Njujork tajms (New York Times) prvi je preneo da su Komijeve kolege rekle da je Tramp na večeri s direktorom FBI-ja u januaru od njega zahtevao lojalnost, ali da je Komi to odbio i ponudio "poštenje".

Tramp je danas na Tviteru naveo da bi "Džejmsu Komiju bolje bilo da se nada da nema 'snimaka'" tog razgovora pre nego što počne da prosledjuje informacije medijima.

Spajser je kazao da Bela kuća nema saznanja da postoji bilo kakav snimak pomenutog razgovora.

Agencija Asošiejtd pres prenela je danas da je Komijev saradnik, koji je tražio da ne bude imenovan, potvrdio navode Njujork tajmsa.

FBI ispituje navode o navodnom mešanju Rusije u američke predsedničke izbore i o mogućim vezama Trampovog predizborng štaba s Rusijom. Komi je smenjen nekoliko dana pošto je tražio dodatna sredstva za tu istragu.

Tramp je sinoć u intervjuu za En-Bi-Si njuz (NBC News) rekao da je planirao da otpusti Komija, bez obzira na mišljenja zvaničnika Ministarstva pravde, što je u suprotnosti s prethodnim saopštenjima Bele kuće.

Predsednik SAD je naveo i da mu je Komi tri puta rekao da nije pod istragom - dva puta telefonom i na večeri u januru. Tramp je rekao da je Komi došao na večeru da traži da ostane na tom položaju, dok Komijevi saradnici navode da je razmišljao da li da se odazove pozivu na večeru u Belu kuću.

XS
SM
MD
LG