Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hahn kritikovao albansku opoziciju zbog bojkota parlamentarnih izbora


Johannes Hahn

Komesar EU za proširenje Johannes Hahn izjavio je danas da žali što opozicija u Albaniji neće učestvovati na parlamentarnim izborima, ocijenivši da njihov bojkot parlamenta i izbora nije u skladu s evropskim demokratskim standardima.

Hahn je rekao da poštuje to što je opozicija namjerno izabrala da ne učestvuje na izborima, ali da "istovremeno, s demokratske tačke gledanja, duboko žali zbog njihove odluke".

"Demokratski proces se mora nastaviti, čak iako neki odluče da ostanu van toga", saopštio je evropski komesar.

Hahn je u saopštenju upozorio da će albanski lideri biti odgovorni za sprečavanje "legitimnih težnji" njihovog naroda "boljoj budućnosti".

Povodom odluke vladajuće Socijalističke partije prošle sedmice da povuče svog kandidata za gradonačelnika Kavaje, iz straha od sukoba s pristalicama opozicije koja je najavila proteste, Hahn je rekao da to predstavlja "jasan gubitak za demokratiju".

Opozicija od februara bojkotuje rad parlamenta i nije se prijavila za izbore zakazane za 18. juni, tvrdeći da će vlada manipulisati glasanjem.

Bojkotom parlamenta opozicija blokira pravosudne reforme koje su neophodne da bi Albanija mogla da započne pregovore o članstvu sa EU.

XS
SM
MD
LG