Dostupni linkovi

Češki sud odgodio odluku o izručenju ruskog hakera


Ilustrativna fotografija

Češki sud odgodio je raspravu o ekstradiciji ruskog državljanina Jevgenija Nikulina, kojeg Sjedinjene Države traže zbog hakerskog upada u društvene mreže, uključujući LinkedIn, a Rusija optužuje za manju internetsku krađu.

Sudac Općinskog suda u Pragu Jaroslav Pitloun izjavio je kako je odgodio raspravu 30. maja nakon što je obrana rekla da nije dobila sve zatražene dokumente.

Češka policija uhitila je Nikulina 5. oktobra prošle godine po Interpolovom nalogu nakon što su Sjedinjene Države zatražile njegovo izručenje.

Američki federalni sud u Kaliforniji podignuo je optužnicu protiv 29-godišnjaka zbog sumnje u hakiranjedruštevnih mreža iz SAD-a LinkedIn, Dropbox i Formspring tokom 2012.

LinkedIn je saopćio da je hakerski upad mogao ugroziti 100 milijuna korisnika.

Rusija je kasnije zatražila i Nikulinovo izručenje nakon što je moskovski sud izdao nalog za njegovo hapšenje 10. novembra zbog navodne krađe od 3.450 dolara putem Webmoneya 2009. godini, saopćiloje češko ministarstvo pravosuđa.

Češka policija uhapsilaj e Nikulina samo dva dana prije nego što je Washington formalno optužio Moskvu za hakerske napade na Demokratsku stranku uoči predsjedničkih izbora SAD-a 2016.

Međutim, između slučajeva nije bilo povezanosti.

XS
SM
MD
LG