Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Abas spreman da se sastane s Netanjahuom pod patronatom Trampa


Donald Tramp i Mahmud Abas

Palestinski predsednik Mahmud Abas izjavio je da čeka na posetu predsednika SAD Donalda Trampa palestinskm teritorijama i da je spreman da se sastane s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom pod Trampovim patronatom.

Tramp je prihvatio poziv Palestinaca da doe, rekao je Abas.

"Mi sada čekamo na njegovu skoru posetu Vitlejemu", dodao je palestinski predsednik.

Tramp je nedavno najavio da će krajem maja posetiti Izrael u okviru turneje koja će obuhvatiti Saudijsku Arabiju, Vatikan, Brisel i Italiju, ali nije posebno pomenuo posetu palestinskim teritorijama.

Izraelski mediji su međutim odmah javili da će američki predsednik u okviru te turneje doći i u Vitlejem na Zapadnoj obali.

"Mi smo mu rekli da smo spremni da sarađujemo s njim i sastanemo se s izraelskim premijerom pod njegovim sponzorstvom da izgradimo mir", rekao je danas Abas u Ramali na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkim predsednikom Frankom-Volterom Štajnamajerom, aludirajući na nedavni sastanak sa Trampom u Beloj kući.

Abas i Netanjahu nisu vodili direktne suštinske razgovore od 2010, a poslednji mirovni pregovori vodjeni uz posredovanje SAD, doživeli su krah aprila 2014. godine.

Tramp je u više navrata rekao da je spreman da posreduje sklapanju konačnog sporazuma izmedju Izraela i Palestinaca.

XS
SM
MD
LG