Dostupni linkovi

Zlostavljanje osnovaca u SAD: Više od 17.000 slučajeva u sudovima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Brojke jednog od najtežih slučajeva u SAD su stravične - najmanje četiri učenika i učenice, između 11 i 14 godina bile su žrtve masovnog seksualno zlostavljanja u osnovnoj školi u Južnoj Karolini, a koji nikada nije dobio svoj sudski epilog, otkriva agencija AP.

Slučaj je prijavljen prije četiri godine ali, kako ističe agencija AP nakon višemjesečnog istraživanja, kao da se ništa nije dogodilo. Policija je otvorila istragu u kojoj je prijavljeno da je grupa dječaka i djevojčica upala u školsku svlačionicu i uz povike i prijetnje primorala nekoliko vršnjaka na oralni seks.

Školski čelnici ističu da nikada nisu mogli „potpuno utvrditi šta se dogodilo u svlačionici“, a bivši direktor se u izjavi AP-u nije mogao ni sjetiti tog slučaja. No, baka dvije djevojčice koje su bile silovane u svlačionici pokrenula je sudsku parnicu.

Pred američkim sudovima ima više od 17.000 predmeta koji obuhvataju seksualna zlostavljanja vršnjaka u osnovnim i srednim školama u posljednjih četiri godine. Ali, broj takvih slučajeva je znatno veći, jer većina nikada ne bude prijavljena.

Moje djevojčice su bile u školi, zašto ih nisu zaštitili - kaže baka dvije djevojčice čiji identitet nije objavljen.

Dječaci i djevojčice od 11 do 16 godina se uvlače u svlačionice i često svjesno ili ne, ulaze u seksualne aktivnosti širom javnih škola u Sjedinjenih Američkim Državama.

To se tretira kao silovanje, seksualno zlostavljanje i neprikladno ponašanje, navodi se u izvještaju federalnih istražitelja u vezi s ovakvim slučajevima. - Nastavnici, osoblje škole i uprava uglavnom ne vode računa o onome što se događa u svlačionicama - navodi se u tužbi protiv škole u Južnoj Karolini.

XS
SM
MD
LG