Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Sredozemlju utopilo više od 200 migranata


Ilustrativna fotografija

Više od 200 migranata, među kojima i djevojčica mlađa od godinu, stradalo je tokom vikenda u Sredozemnom moru, prenosi Reuters pozivajući se na izjave svjedoka.

Nekoliko tijela pronađeno je na plaži u Libiji, a ostali se smatraju nestalima. Više od 7.500 osoba su od četvrtka spasile obalne straže Italije i Libije.

Dvije grupe preživjelih migranata ispričali su da su se stotine ljudi utopile kada su njihovi gumeni čamci, kojima su se pokušali domoći obala Evrope, počeli ispuhavati.

Više od šezedeset migranata je stradalo u slučaju koji se dogodio u subotu, a koji su prenijeli preživeli migranti koji su se dokopali Sicilije.

Italijanskoj policiji su ispričali da je brod kojim su krenuli nosio 120 osoba. Razlikuju se informacije o broj poginulih, jer UN agencija za izbjeglice tvrdi da je u ovom slučaju smrtno stradalo 80 osoba.

S druge strane, libijska obalna straža spasila je sedam preživelih koji su se nalazili na brodu s oko 170 migranata. Njihove tvrdnje potkrijepila je humanitarna organizacija „International Medical Corps“.

Među nestalima ima više od 30 žena i devetero djece. U međuvremenu devet tijela je more izbacilo na libijske obale zapadno od grada Zawiya, rekao je Mohanad Krima, portparol Crvenog krsta.

Pronašli smo tijela stradalih, uglavnom žena, i djevojčice mlađe od godinu dana – rekao je Krima. Ujedinjene nacije upozoravaju da je ove godine, bez posljednjih slučajeva ovog vikenda, više od 1.150 osoba poginulo u pokušaju da pređe Sredozemno more u improviziranim gumenim čamcima.

XS
SM
MD
LG