Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora: Ročište za slučaj 'državni udar' odloženo za 24. maj


Privođenje pučista u Podgorici, 16. oktobar 2017.

Ročište na kome je trebalo da se razmatra i potvrdi optužnica protiv 14 optuženih u slučaju "državni udar" odloženo je za 24. maj.

Sudija Višeg suda u Podgorici Dragoje Jović je razlog za odlaganje rasprave o optužnici naveo činjenicu da advokati odbrane nisu imali vremena da se upoznaju sa spisima predmeta koji imaju 27 registara, odnosno više hiljada stranica pisanog materijala, fono zapisa, fotografija i drugih dokaza.

U optužnici Specijalnog tužilaštva piše da je 14 osoba činilo kriminalnu grupu čiji je cilj bio - nasilno rušenje vlasti i proglašenje pobjede opozicionog Demokratskog fronta i sprečavanje Crne Gore da pristupi NATO-u, a sve u noći parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine.

Na ročištu, koje prethodi sudskom postupku, treba da bude obavljena kontrola optužnice Specijalnog tužilaštva, tokom kojeg tužilac i odbrana iznose stavove o zakonitosti optužnice.

Ročištu, koje je odloženo, pojavilo je osam optuženih, među kojima su penzionisani komandant Žandarmerije Bratislav Dikić Srbije i Mihajlo Čađenović vozač i aktivista Demokratskog fronta i šest državljana Srbije optuženih u slučaju "državni udar".

Na ročištu se nisu pojavli optuženi lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, koji nemaju zakonsku obavezu da prisustvuju kontroli optužnice.

Svi optuženi su dovedeni u Viši sud iz zatvora u Spužu, pod jakim policijskim obezbjeđenjem.

XS
SM
MD
LG