Dostupni linkovi

Guterres pozdravio formiranje sigurnosnih zona


Prizor iz Sirije, 4. svibnja 2017.
Prizor iz Sirije, 4. svibnja 2017.

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres pozdravio je sporazum o formiranju zona smanjenih tenzija u Siriji, koji je postignut jučer u Kazahstanskoj prijestolnici Astana.

Guterres vjeruje da je formiranje sigurnosnih zona od velike važnosti i da će poboljšati život građana, priopćeno je iz UN-a.

On je istakao da podržava posvećenost provođenju prekida vatre, brzom, sigurnom i neometanom humanitarnom pristupu, kao i stvaranju uvjeta za pružanje medicinske pomoći i zadovoljavanje osnovnih potreba civilnog stanovništva.

U saopćenju se navodi da formiranje zona smanjenih tenzija ne bi trebalo utjecati na prava građana Sirije na azil u drugim zemljama, kao i da će Ujedinjeni narodi nastaviti podržavati smanjenje tenzija u okviru rezolucije Vijeća sigurnosti o Siriji, te razgovore u Astani u vezi sa zatvorenicima i humanitarnim deminiranjem.

Na jučerašnjim pregovorima u Astani Rusija, Turska i Iran potpisali su memorandum o formiranju zona smanjenih tenzija u Siriji. Memorandum omogućava uspostavljanje primirja, koje će u određenim zonama sutra stupiti na snagu.

Izvor: SRNA, TASS
XS
SM
MD
LG