Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruski sud potvrdio predsudu da je Navalni kriv za pronevjeru


Ruski opozicionar Aleksej Navalni

Ruski sud je potvrdio presudu protiv opozicionog lidera Alekseja Navalnog osuđenog za pronevjeru, što se tumaći kao politički motivisana presuda koja će ojačati vladinu namjeru da ga onemogući da se kandiduje za predsjedničke izbore iduće godine.

Navalni i suoptužni Pjotr Oftiserov nijesu bili prisutni na saslušanju u srijedu u regionalnom sudu Kirov, oko 800 kilometra sjeveroistočno od Moskve. Zastupali su njihovi advokati.

Navalni i Oftiserov uložili su žalbu na ponovljenu presudu nižeg suda, u kojoj su bili osuđeni za pronevjeru širokih razmjera iz državne drvoprerađivačke kompanije Kirovels i osudili ih na uslovnu petogodišnju i četvorogodišnju kaznu zatvora, te na po 500.000 rublji (oko 8.500 dolara).

Ova presuda je uslijedila nakon što je Evropski sud za ljudska prava (ECHR) u februaru 2016., presudio da je presuda iz suđenja iz 2013. godine prekršila prva optuženih na pravično suđenje.

Prema presudi Evropskog suda, ruski sud je otvrdio da su njih dvojica "krivi za djela koja se ne mogu razdvojiti od regularnih komercialnih aktivnosti".

Nakon ove presude, ruski Vrhovni sud je oborio presudu iz 2013.

I Navalni i Ofitserov su izjavili da nijesu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.

Advokat Alekseja Navalnog, Vadim Kobzev izjavio je danas da će i ovu sudsku presudu iznijeti pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Navalni kaže da Kremlj koristi sudove da ga onemoguće da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2018., na kojima će Putin, kako se očekuje tražiti i osigurati još jedan šestogodišnji predsjednički mandat.

Ipak moguća kandidatura Navalnog, aktulenog ruskog predsjednika uznemirava zbog toga što je ovaj oštri kritičar Putina, na izborima za gradonačelnika Moskve 2013., osvojio skoro 30 posto glasova glavnog grada Rusije.

XS
SM
MD
LG