Dostupni linkovi

U tužilaštvu saslušan savjetnik ambasade Crne Gore u Briselu


Ilustracija
Ilustracija

Nakon dva i po sata završeno je saslušanje savjetnika u Ambasadi Crne Gore u Briselu Predraga Stamatovića u Specijalnom tužilaštvu.

Kako saznaje TVCG Stamatović je negirao krivicu da je dio organizovane kriminalne grupe, koja je u aferi "Primorka" osumnjičena da je oštetila državni budžet za više od četiri miliona eura.

Saslušala ga je tužiteljka Mira Samardžić, a Stamatovićev advokat Dragoljub Đukanović je kazao novinarima da nema govora o postizanju sporazuma o priznanju krivice.

Specijalno državno tužilaštvo 19. aprila izdalo je nalog za njegovo hapšenje kako bi ga saslušali u svojstvu osumnjičenog. Osumnjičeni se javio crnogorskim istražiteljima i kazao im da će se vratiti u zemlju i predati "čim završi unaprijed preuzete obaveze".

Nalog za hapšenje izdat je i za državljaninom Slovenije Črtomirem Mesaričem, bivšim direktorom NLB banke.Osim Mesariča i Stamatovića, pod istragom je još trinaest osoba.

U pritvoru su osnivač preduzeć "Melgonia Primorka" Nebojša Bošković, njegova bivša supruga i vlasnica kompanije "Krisma trejd" Biljana Bošković i izvršni direktor "Primorke" iz Bara Svetozar Marković.

Oni se sumnjiče da su zloupotrebom položaja, sa još dvanaest osoba među koj ima su bivši i sadašnji državni službenici, prilikom dodjele državne pomoći preduzeću "Melgonia Primorka" oštetili državni budžet za više od 4.000.000 eura.

Osim Boškovića, Svetozara Markovića i bivšeg direktora NLB -a Črtomira Mesariča koji nije dostupan istražnim organima Crne Gore, na spisku osumnjičenih je generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore Refik Bojadžić, nekadašnji član borda direktora Elektroprivrede Boris Bušković, direktor "Melgonie" Mile Marković i izvršni direktor "Melgonia Primorke" Vinko Marović.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i službenici Ministarstva finansija Šefika Kurtagić, Mitar Bajčeta, Sonja Bećović, službenik u Ministarstvu poljoprivrede Darko Konjević, Irena Mijanović i Vukica Perović.

Izviđaj u slučaju "Primorke" vođen je više godina, a 30. decembra 2015. godine Stamatović je u ovom slučaju dao izjavu u svojstvu građanina u podgoričkom Centru bezbjednosti.

Slučaj "Primorka", na kojem rade čak tri specijalna tužioca, dobio je na jačini kada je Nebojša Bošković, jedan od organizatora grupe, samo dan nakon hapšenja predložio sporazumno priznanje krivice. On je u roku od 48 sati tri puta saslušan.

Prema stavu Tužilaštva, država je osim četvoromilionske štete u ovom slučaju na indirektan način oštećena za 15.000.000 eura.

Kako se navodi u aktu Specijalnog tužilaštva, kriminalnu grupu su 2008. godine organizovali Bošković i generalni direktor NLB banke Črtomir Mesarič.

XS
SM
MD
LG