Dostupni linkovi

Clinton kaže da je odgovorna za izborni poraz, ali i krivi miješanje izvana


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Bivša predsjednička kandidatkinja američkih demokrata Hillary Clinton rekla je da preuzima ličnu odgovornost za to što je izgubila od Donalda Trumpa u predsjedničkoj trci 2016. ali da vjeruje da joj je gotovo osiguranu pobjedu oduzela i objava direktora FBI-ja Jamesa Comeya oko njenih e-mailova, kao i objave WikiLeaksa neposredno pred izbore.

"Preuzimam apsolutnu ličnu odgovornost", rekla je Clinton u razgovoru sa novinarkom CNN-a tokom skupa sinoć u New Yorku, prenosi britanski list Guardian.

"Ja sam bila kandidat, ja sam bila osoba čije ime je bilo na izbornom listiću. Svjesna sam izazova, problema i nedostataka koje smo imali", rekla je Clinton.

Ona je, međutim, ocijenila da je bila na putu da postane prva žena predsjednik SAD-a da niz prepreka nije uticao da se taj put promijeni.

Ona je rekla da je "bila na putu pobjede" dok pismo direktora FBI-ja Jamesa Comeyja 28. oktobra i objava ruskih hakiranih mailova predsjednika njene izborne kampanje preko WiliLeaksa nisu "podstakli sumnju među ljudima koji su bili naklonjeni da glasaju za mene, i to ih je uplašilo", prenosi Guardian.

To je bio osvrt na Komijevu odluku da 11 dana pred novembarske predsjedničke izbore u SAD, objavi da FBI proučava novootkrivene Clintonkine e-mailove vezane za kontroverznu upotrebu njenog privatnog e-mail servera dok je bila državna sekretarka SAD-a. Nekoliko dana kasnije Comney je zaključio da su e-mailovi uglavnom lični ili duplikati onih koji su već ispitani prije nego što je Clinton oslobođena bilo kakvog krivičnog gonjenja.

Takođe u to vrijeme preko WikiLeaksa objavljeni su hakirani mailovi predsjednika njene izborne kampanje, što joj je naškodilo pred izbore.

Američka vlada je optužila rusku vladu da je odgovorna za hakiranje i objavljivanje e-mailova da bi poduprla Trumpovu kandidaturu, tvrdnje koje je Rusija odlučno odbacila.

"Da li smo mi pravili greške – naravno da jesmo. Da li sam ja pravila greške, naravno da jesam. Pročitat ćete moje priznanje i molbu za oprost. Ali razlog zbog koga vjerujem da smo izgubili su događaji u poslejdnjih deset dana pred izbore", rekla je Clinton.

"Da su izbori održani 27. oktobra ja bih bila vaša predsjednica", ocijenila je Hillary Clinton.

XS
SM
MD
LG