Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Demonstranti blokirali ulice u glavnom gradu Venecuele


Sukob demonstranata i policije, Karakas, 1. maj 2017.

Stanovnici glavnog grada Venecuele postavili su u utorak barikade na ulice tog grada zbog namere socijalističkog predsednika Nikolasa Madura da promeni Ustav usred sve dublje političke krize u toj zemlji.

Građani Karakasa, koji gotovo svakodnevno protestuju već mesec dana, blokirali su ulice lomljenim betonom, granama drveća i gomilom otpada u plamenu nakon što je Maduro u ponedeljak potpisao dekret kojim je započeo postupak izmene Ustava Venecuele.

Lideri opozicije smatraju da je Madurov plan da sazove Ustavotvornu skupštinu izgovor za odlaganje regionalnih izbora ove godine, kao i predsedničkih izbora 2018. godine.

Ankete pokazuju da bi Madurovi socijalisti ubedljivo izgubili i regionalne i predsedničke izbore zbog nezadovoljstva građana ekonomskim poteškoćama, odnosno visokom inflacijom, nestašicom hrane i drugih potrepština.

Govoreći posle još jednog masovnog antivladinog protesta koji se završio bacanjem kamenica i upotrebom suzavca, Maduro je rekao da je novi ustav potreban da bi se zaveo mir.

"Ovo će biti skupština građana sačinjena od radnika. Došao je taj dan, braćo. Nemojte sada da izdate. Ja nisam Musolini", rekao je Maduro.

Maduro u televizijskom obraćanju u ponedeljak uveče nije naveo detalje o tome kako će biti izabrani članovi Ustavotvorne skupštine, ali je nagovestio da bi neke od njih izabrali glasači, dok mnogi analitičari očekuju da će vlada izabrati većinu delegata.

Ustav Venecuele poslednji put je promenjen 1999. godine, na početku predsedničkog mandata Madurovog prethodnika, pokojnog Uga Čaveza, koji je započeo socijalističku revoluciju u zemlji poznatoj po izvozu nafte.

Izvor: Beta, AP
XS
SM
MD
LG