Dostupni linkovi

Junker: EK će pomoći Sloveniji i Hrvatskoj u pružanju rešenja oko provere na granicama


Hrvatska imati pun pristup šengenskom informacionom sistemu od 27. juna 2017. godine
Hrvatska imati pun pristup šengenskom informacionom sistemu od 27. juna 2017. godine

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker sastao se danas na marginama Evropskog saveta sa premijerima Slovenije i Hrvatske, Mirom Cerarom i Andrejem Plenkovićem, povodom upravljanja tokovima lica na granicama između Slovenije i Hrvatske.

"Imali smo konstruktivne razgovore u duhu pronalaženja rešenja. Slažemo se da zakon EU za jačanje kontrole na granicama Šengena i bezbednosti naše Unije mora da se primenjuje i sprovodi. U tom kontekstu, pozdravljamo činjenicu da će Hrvatska imati pun pristup šengenskom informacionom sistemu od 27. juna 2017. godine”, rekao je Junker.

Komisija je, kako je naveo, spremna i pomoći će Sloveniji i Hrvatskoj u pružanju efikasnog rešenja za sprovođenje sistematske provere na granicama. Slovenija i Hrvatska smatraju tehničke smernice Komisije kao veoma korisne i kao vrlo dobru osnovu za njihovu dalju saradnju, dodao je.

“Slovenija i Hrvatska su se složile da će obavestiti Komisiju - u skladu sa kodeksom o šengenskim granicama – o odlukama da se sprovedu ciljani pregledi uvek kada vreme čekanja na određenim graničnim prelazima između dve zemlje traje duže od 15 minuta", rekao je Junker.

XS
SM
MD
LG