Dostupni linkovi

Tramp uoči prvih 100 dana: Promene se ne dešavaju brzo


Donald Tramp
Donald Tramp

Uoči prvih 100 dana administracije američkog predsednika Donalda Trampa, on taj datum nije ocenio kao naročito bitan. Tramp, koji je predizbornu kampanju vodio uz obećanja brzih promena, u jednočasovnom intervjuu agenciji AP indirektno je priznao da se promene u Vašingtonu ne dešavaju brzo.

Tramp je rekao da je za posao predsednika potrebno "srce".

"To je drugačija vrsta predsedavanja".

Tramp često šokira i zatiče svetske lidere svojom nepredvidivošću, ali je pobrao pohvale dela međunarodne zajednice za iznenadni napad na Siriju.

Iako je, kako navodi AP.zadržao hrabrost i samopouzdanje trgovca, Tramp je pokazao da shvata da mnoga njegova očekivanja u prvih 100 dana rada nisu ispunjena.

On je medjutim istakao i da je u pitanju "veštački rok" koji nije mnogo značajan.

Tramp se pita da li bi trebalo da bude odgovoran za plan za prvih 100 dana, koji je pompezno najavljen u završnici kampanje, tvrdeći da njegov "ugovor sa američkim biračima" i nije bila njegova ideja.

"Neko drugi je izložio koncept plana za prvih 100 dana", rekao je Tramp.

On ne želi da prizna zastoj u primeni predsedničkih uredbi o spornimzabranama ulaska u SAD državljanima nekih većinski muslimanskih zemalja. Pojedine federalne sudije su blokirale ove uredbe.

Tramp je medjutim priznao da je funkcija vrhovnog komandanta skopčana sa velikom odgovornošću koju nije imao u biznisu jer mora da razmišlja o posledicama njegovih odluka po ljude, a ne samo o finansijskim konsekvencama.

Prema njegovim rečima, prilikom odlučivanja o slanju krstarećih raketa "tomahavk" na Siriju, kao odgovor na hemijski napad sirijskih snaga, morao je da razmišlja o riziku da će ljudi stradati.

U prvih 100 dana administracije, kako je naveo Tramp, ostvaren je "ogroman uspeh" u pogledu nedefinisane strategije protiv Islamske države. On je dodao i da je uštedeo stotine miliona dolara poreskih obveznika u kupovini borbenih aviona F-35.

AP navodi da se Trampov stil nije promenio iz vremena kampanje. I dalje tvituje u čudne sate i tako "pokreće" ceo Vašington sa samo nekoliko reči.

Tramp je svestan načina na koji se o njemu izveštava u medijima ističući da je iznenadjen samodisciplinom s obzirom da je prestao da gleda ono što je negativno.

"Neke stvari ne gledam, nikada nisam mislio da sam za to sposoban. Uvek sam mislio da ću gledati", rekao je Tramp.

U subotu se navršava 100 dana rada administracije Donalda Trampa.

XS
SM
MD
LG