Dostupni linkovi

Vanredna vijest

ECDC: Sve više epidemija malih boginja


Vakcinacija protiv malih boginja

Manji obim vakcinisanja protiv malih boginja doveo je do izbijanja nekoliko epidemija ove visoko zarazne bolesti u Evropi u posljednjih godinu dana, a pogođeni su i odrasli i djeca, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici.

U prva dva mjeseca 2017. godine, više od 1.500 slučajeva malih boginja registrovano je u 14 evropskih zemalja usljed "akumulacije nevakcinisanih pojedinaca", saopšteno je iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

U deset zemalja - Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, NJemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rumuniji, Španiji i Švedskoj - broj registrovanih slučajeva u januaru i februaru 2017. godine je više nego dva puta veći nego u istom periodu 2016. godine.

"Neprihvatljivo je da slušamo o tome da djeca i odrasli umiru od bolesti protiv kojih postoje bezbjedne i pristupačne vakcine", rekao je Vitenis Andrijukaitis, zdravstveni komesar EU.

Virus malih boginja je veoma zarazan, a širi se direktnim kontaktom i kroz vazduh. Zaštita se može steći bezbjednom i efikasnom vakcinom, ali je zbog "rupa" u imunizaciji djece ovaj virus i dalje jedan od najčešćih uzročnika smrti među djecom širom svijeta.

Prema podacima Svjetske zdravstene organizacije, u 2015. godini od malih boginja je umrlo 134.000 ljudi.

Izvor: Srna, Reuters
XS
SM
MD
LG