Dostupni linkovi

Tilerson: Iran se pridržava uslova nuklearnog sporazuma


Iran je i dalje vodeća država u sponzorisanju terorizma, rekao je Tilerson

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Reks Tilerson obavestio je Kongres da se Iran pridržava uslova iz nuklearnog sporazuma koje je sa ovom zemljom 2015. postigla prethodna administracija, kao i da Amerika produžava olakšavanje sankcija, ublaženih prema odredbama tog dogovora u zamenu za smanjenje nuklearnog programa, prenosi Beta.

U pismu predsedniku Predstavničkog doma Kongresu Polu Rajanu, Tilerson je upozorio sinoć da Iran i dalje izaziva brigu u nizu drugih pitanja i naveo da je administracija počela da temeljno pregleda sporazum i da će proceniti da li je "vitalan za interese nacionalne bezbednosti SAD".

"Iran je i dalje vodeća država u sponzorisanju terorizma, kroz mnoge platforme i metode", rekao je Tilerson.

Ovo je prvi put da administracija Donalda Trampa Kongresu dostavlja sertfikat o iranskom pridržavanju sporazuma, koji se po odredbama tog dokumenta mora dostavljati na 90 dana.

Pismo je u Kongres stiglo nešto pre ponoći, kada je i isticao rok za njegovu dostavu.

Tokom predsedničke kampanje Donald Tramp je sporazum nazvao "najgorim dogovorom ikad" i time stavio pod sumnju da li će od njega odustati kada stupi na dužnost.

Istorijski sporazum između Irana i šest velikih sila ograničava nuklerni program Teherana u zamenu za međunarodne sankcije koje se odnose na finansije i naftu.

XS
SM
MD
LG