Dostupni linkovi

Viši sud dobio optužnicu zbog pripreme terorističkih napada


Crnogorska policija privodi pučiste, 16. oktobar 2016.
Crnogorska policija privodi pučiste, 16. oktobar 2016.

Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je Višem sudu u Podgorici optužnicu protiv 14 osoba koje tereti za: pripremu terorističkih napada, pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, podstrekivanje i stvaranje kriminalne organizacije i učešće u kriminalnoj organizaciji.

Ova krivična djela odnose se na događaje u vrijeme održavanja parlamentarnih izbora 16. oktobra kada je policija uhapsila više od 20 osumnjičenih za nasilnu promjenu vlasti u Crnoj Gori i likvidaciju tadašnjeg premijera.

U saopštenju Višeg suda u Podgorici se navodi, da je Specijalno državno tužilaštvo tom sudu dostavilo radi kontrole i potvrđivanja optužnicu protiv ruskih državljana Eduarda Šišmakova, Vladimira Popova, lidera opozicionog Demokratskog fronta DF Andrije Mandića i Milana Kneževića kao i Mandićevog vozača Mihaila Čađenovića.

Lica sa interpolove poternice: Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Vladimir Popov, Eduard Širokov
Lica sa interpolove poternice: Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Vladimir Popov, Eduard Širokov


Na optužnici su i državljani Srbije, bivši general policije Srbije Bratislav Dikić, vođa Ravnogorskog pokreta u Srbiji Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Miloš Jovanović, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Šišmakov, Popov, Dikić, Bogićević i Ristić optuženi su i za krivično djelo terorizam u pokušaju, a Eduard Šišmakov dodatno i za pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore.

Optužnicom je predloženo i produženje pritvora za Bratislava Dikića, Mihaila Čađenovića, Branke Milić, Srboljuba Đorđevića, Milana Dušića i Dragana Maksića, o čemu bi trebalo da bude odlučeno do kraja dana.

Predsjednik sudskog vijeća ima 15 dana da zakaže ročište radi ispitivanja i ocjene zakonitosti i opravdanosti dostavljene optužnice.

Kazne zatvora predviđene za organizatore terorističkog napada su od tri do 15 godina zatvora, a za članove organizacije od godinu do osam godina.

Podsjetimo, do sada je devet osoba, među kojima i Mirko Velimirović, potpisalo sporazum o priznanju krivice dok je Saša (Aleksandar) Sinđelić svjedok saradnik tužilaštva u ovom postupku.

Za Šišmakovim i Popovim Crna Gora raspisala je međunarodnu potjernicu.

DF-a da će morati da objasni umiješanost u pokušaj terorizma: Milo Đukanović
DF-a da će morati da objasni umiješanost u pokušaj terorizma: Milo Đukanović


Državljane Srbije Nemanju Ristića i Predraga Bogićevića Specijalni sud u Beogradu ranije je odbio da izruči Crnoj Gori.

Inače, optužnica je podignuta nekoliko dana pred istek šestomjesečnog zakonskog roka, koliko su neki od uhapšenih u zatvoru.

Nakon podizanja optužnice reagovali su iz Demokratskog fronta, gdje je organizovana konferencija za novinare.

Lider te opozicione grupacije i jedan od optuženih, Andrija Mandić kaže da ga ne iznenađuje optužnica Specijalnog državnog tužilaštva. Poručuje da će se on i Milan Knežević odazvati svakom sudskom pozivu:

„Što god dođe, mi smo mu naredni. Analiziraćemo onoga kome će biti dodijeljen naš slučaj. Nemamo dileme da je riječ o montiranom procesu. Uvremenu koje dolazi odazvaćemo na svaki sudski poziv, ali ćemo prvo sačekati da li će Viši sud potvrditi optužnicu koja se temelji na iskazima dvojice ljudi: jednog, koji je opovrgao svoj iskaz – Velimirovića; drugog, koji je počinio krivično djelo i koji je osuđen na 21 godinu robije u Hrvatskoj – Sinđelića.''

Ministar pravde Zoran Pažin nije želio da komentariše optužnicu Specijalnog tužilaštva, navodeći da je sada na potezu sud:

„Poštujući nezavisnost pravosuđa nijesam u prilici da komentarišem optužnicu. Odgovor na nju daće prije svega sud u postupku kontrole optužnice. Svaki komentar bi u ovom trenutku bio suvišan.“

Pažin je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Crne Gore ponovio da su od Rusije zatražili izručenje Ananija Nikića.

Andrija Mandić i Milan Knežević
Andrija Mandić i Milan Knežević


Takođe, ponovio je da je od ruskih vlasti zatraženo da crnogorski tužioci prisustvuju saslušanju dvojice optuženih ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, ali da još nijesu dobili odgovor.

Ranije je premijer Duško Marković kazao da vjeruje da će jasna optužnica i transparentan sudski proces veoma brzo staviti tačku na taj slučaj kao i da očekuje da će optužnica biti poruka akterima, inspiratorima i finansijerima tog pokušaja terorizmada više nikada i nikome ne padne na pamet da na taj način udari u temelje crnogorske države.

Uoči objavljivanja optužnice, bivši premijer i neprikosnoveni lider DPS Milo Đukanović poručio je čelnicima DF-a da će morati da objasne umiješanost u pokušaj terorizma:

”Oni treba da objasne od kuda njihove ruke u terorizmu protiv Crne Gore, od kuda njihove ruke u namjeri da se Crna Gora uruši, da se nasilno preuzme vlast i da se ubijaju ljudi. Na to moraju da odgovore gospoda iz DF-a. Sada je na djelu panični strah, i oni podižući razne magle pokušavaju da se zaklone i da se zaštite od svojih nepočinstava.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG