Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ambasador SAD na Kosovu osudio izjavu Haradinajevog brata


Demonstrant drži fotografiju Ramuša Haradinaja na protestu za oslobađanje lidera Alijanse za budućnost Kosova

Američki ambasador na Kosovu Greg Delavi, oštro je osudio izjavu Dauta Haradinaja, poslanika u Skupštini Kosova i brata lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, o etničkom čišćenju Kosova u slučaju da njegov brat bude izručen Srbiji.

"Na dan kada slavimo Ustav Kosova, jedan političar preti etničkim čišćenjem. Tako opasnoj retorici nema mesta u Evropi", napisao je Delavi na Tviteru.

Učestvujući u emisiji "Infobox"TV Dukađini, Daut Haradinaj je pretio i ratom ukoliko francuski sud u Kolmaru donese odluku o izručenju Ramuša Haradinaja Srbiji.

"Mogu nas uvesti u rat, ništa drugo. Ja za druge ne znam, ali znam za sebe: ako pogreše i ako to urade (izruče Haradinaja) treba da budu spremni za ozbiljnije teme. Ako žele Kosovo etnički bez Srba, onda neka se šale", rekao je Daut Haradinaj.

Apelacioni sud u Kolmaru odlučio je u četvrtak da Haradinaj ostane u Francuskoj i čeka naredno ročište, 27. aprila, na kojem bi sud trebalo da se donese odluku o zahtevu Srbije za njegovo izručenje.

Ramuš Haradinaj je optužen za ratne zločine na Kosovu tokom rata 1998. i 1999. godine, dok je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu, po Interpolovoj poternici Srbije zbog optužbi za ratne zločine.

Francuski sud ga je 12. januara pustio iz prtivora ali uslovno, da u Francuskoj sačeka konačnu odluku o izručenju.

XS
SM
MD
LG