Dostupni linkovi

Francuski sud odložio odluku o Haradinaju za 27. april


Ramuš Haradinaj i njegova advokatica u sudnici
Ramuš Haradinaj i njegova advokatica u sudnici

Francuski sud je odložio donošenje odluke u slučaju Ramuša Haradianja za 27. april, nakon dvoiposatnog ročišta u četvrtak.

“Do tada sačekajmo još malo”, izjavio je Haradinaj okupljenim albanskim pristalicama u Kolmaru koji su ga dočekali aplauzom.

“Mi smo u pravu, i pravda će pobediti”, dodao je on.

“Ja nisam pobegao od ničijeg zakona, ni kosovskog ni međunarodnog. Dokazano je ko sam. Srpsku jurisdikciju ne priznajem”, kazao je lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer.

On je kazao da je na današnjem ročištu tužilac je predstavio argumente koji se tiču zahteva Srbije o Haradinajevom izručenju, a odbrana da je taj zahtev neosnovan i politički motivisan.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj poternici Srbije.

Ovo je četvrto ročište od kako je zaustavljen u Francuskoj 4. januara.

On je uhapšen na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina. Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

Haradinaja je 2012. godine Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji oslobodio svih optužbi za ratne zločine. Bilo je to ponovljeno suđenje, nakon što je isti sud 2008. godine doneo oslobađajuću presudu po optužbama u vezi kršenja ratnih zakona.

Haradinaj je podneo ostavku na mesto premijera 2005. i samovoljno se tada predao Hagu, pošto ga je tužilaštvo optužilo za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG