Dostupni linkovi

Dijalog o vojsci Kosova, ali ne sa drugom državom


Bezbednosne snage Kosova
Bezbednosne snage Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači povukao je inicijativu da se tranformacija Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova definiše zakonom, kako bi dao šansu ustavnim promenama po ovom pitanju, što su tražili međunarodni zvaničnici. Istovremeno, američki i francuski ambasadori na Kosovu Greg Delavi i Didier Ćabert poručili su da Kosovo ima pravo na vojsku i da je to suverena odluka.

Predsednik Kosova Hašim Tači saopštio je da je danas i zvanično zatražio od Skupštine Kosova da na dnevni red ne uvrsti njegovu inicijativu da se transformacija Bezbednosnih snaga u Vojsku Kosova definiše zakonom.

"Institucije Republike Kosova su u potpunosti spremne da sa strateškim partnerima pokrenu poslednji ozbiljni pokušaj da osiguramo podršku svih zajednica, posebno srpske zajednice, za transformaciju Bezbednosnih snaga putem ustavnih promena", kazao je Tači na konferenciji u Prištini o budućnosti Bezbednosnih snaga Kosova.

Na skupu koji je organizovao Istraživački institut za evropska pitanja i razvoj RIDEA on je rekao da ne treba gubiti vreme kada je u pitanju formiranje Vojske Kosova.​

"Nešto je sigurno, nećemo dozvoliti blokadu ili zloupotrebu ovog procesa", dodao je Tači, navodeći da će se ovaj proces okončati tokom ove godine.

Dijalog o formiranju Vojske Kosova treba biti sveobuhvatan, ali to ne podrazumeva pregovore sa drugom zemljom, već je to suverena odluka naroda Kosova, poručio je ovom skupu američki ambasador na Kosovu Greg Delavi.

Greg Delavi: Kosovo mora biti spremno da se brani pre nego NATO snage odu
Greg Delavi: Kosovo mora biti spremno da se brani pre nego NATO snage odu

Transformacija bezbednosnih snaga, kazao je ambasador Delavi, treba da se desi transparentno kroz ustavne promene, a putem dijaloga i spremnosti na komromis. On je dodao da Kosovo treba imati legitimnu mogućnost i biti sposobnost za samostalnu odbranu pre nego što NATO snage napuste Kosovo.

Buduće Oružane snage Kosova, rekao je Delavi, trebaju biti formirane uz pomoć ključnih parntera, SAD-a i NATO saveznika.

"Biće to težak proces, neki mogu reći da je osuđen na propast, ali ja to ne prihvatam. Sve je moguće kada lideri sednu i pregovaraju s dobrom namerom", dodao je Delavi i pozvao sve na aktivno učešće po ovom pitanju.

Francuski ambasador Didier Ćabert rekao je da nijedna zemlja ne može da tvrdi da ima veto kada je u pitanju pravo Kosova na vojsku, te da je Francuska podržala Tačijevu odluku da umesto zakonskih pokrene ustavne promene po ovom pitanju.​

"Radi interesa Kosova, ali i regionalne stabilnosti, formiranje Oružanih snaga se treba desiti postepeno i u skladu sa Ustavom, u saradnji sa međunarodnim partnerima, pre svega sa NATO-om. Francuska je spremna da radi sa Kosovom i sa svim saveznicima NATO-a kako bi se stvorio održiv ambijent za formiranje Oružanih snaga", kazao je Ćabert.

Branimir Stojanović: Rešavati probleme jedan po jedan
Branimir Stojanović: Rešavati probleme jedan po jedan

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović na skupu je rekao da su nepoverenje i strah kod srpske zajednice razlozi zašto ona ne podržava Vojsku Kosova, te dodao da se može razgovarati o vojsci, ali je stav po tom pitanju Srpske liste jasan i neće se uskoro promeniti.

Citirajući nekadašnjeg srpskog premijera Zorana Đinđića da od velikih problema treba napraviti male i rešavati ih jedan po jedan, Stojanović je kazao da je problem srpsko-albanskog nesporazuma dosta velik i star.

"Jedino ukoliko ga razbijemo na manje delove, postoji šansa da postignemo neki napredak. U tom smislu, briselski dijalog, iako izuzetno težak i neprijatan za sve učesnike, ima ogromnu važnost u prevazilaženju mnogih nesporazuma. Mi smo se zbog toga, i nakon svih neslaganja i u saradnji sa predstavnicima međunarodne zajednice, vratili u Skupštinu i Vladu. Pozivam sve da se vratimo malim problemima, jer jedino tako možemo da se nadamo da jednoga dana rešimo i one velike", poručio je Stojanović.

Američki profesor Daniel Server, ne želeći da komentariše zakonska i ustavna pitanja, naveo je da je Kosovu potrebna vojska nakon što NATO snage napuste Kosovo, ali i da je potrebno uveriti srpsku zajednicu da ta vojska neće biti upotrebljena protiv njih.

On je rekao da uloga Bezbednosnih snaga Kosova treba da bude fokusirana na spoljne pretnje i doprinos međunarodnim misijama.

Prema Serverovoj oceni, približava se kraj dijaloga u Briselu i bilo bo dobro da se on zaključi, između ostalog, i sa međusobnim priznanjem, što će biti uslov obema zemljama na evropskom putu.

"Srbija i Kosovo će jednog dana biti saveznici i boriće se zajedno u sklopu stranih snaga. Sada je vreme da počnu pripreme za taj dan", ocenio je Server.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG