Dostupni linkovi

Hojt Brajan Ji: SAD daju punu podršku Kosovu


Hojt Brajan Ji: Snažna podrška SAD-a Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Hojt Brajan Ji, potvrdio je snažnu podršku SAD-a Kosovu na putu evroatlanskih integracija. On je takođe zatražio da politika ekonomskog razvoja, povećanje transparentnosti, vladavina prava i borba portiv korupcija budu prioritet kosovskih institucija, saopšteno je iz kabineta predsednika Skupštine, Kadri Veseljija, sa kim se Ji sastao danas.

Američki zvaničnik se sastao sa i sa ministarkom za dijalog, Editom Tahiri, te srpskim predstavnicima u kosovskim institucijama, zamenikom premijera i šefom poslaničke grupe Srpske liste, Branimirom Stojanovićem i Slavkom Simićem.

Na sastanku sa predsednikom Skupštine bilo je reči i o aktuelnim dešavanjima na Kosovu i u regionu, te i odgovornostima Kosova kao nezavisne i suverene države, kako prema njenim građanima i tako i susedima.

Srpski predstavnici su američkom zvaničniku predstavili političku situaciju na Kosovu, kao i, kako se u saopštenju navodi, teške okolnosti pod kojima žive Srbi i probleme sa kojima se suočava Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, saopšteno je iz ureda zamenika premijera Branimira Stojanovića.

Stojanović je tom prilikom rekao i da "Srbi nisu ti koji blokiraju formiranje zajednice", a da je dokaz tome povratak srpskih predstavnika u kosovske institucije nakon višemesečne blokade.

On je u razgovoru sa Ji-om dodao da je srpsko "učešće u institucijama vrlo često obesmišljeno", da je ova zajednica isključena iz procesa donošenja političkih odluka.

Ji će se u sredu ujutru sastati i sa ministrom bezbednosnih snaga Kosova, Hakijom Demolijem, i komadantom ovih snaga, Rahmanom Ramajem.

Hojt Brajan Ji boravi na Kosovu u vreme kada kosovski političari teže da izvrše zakonske izmene za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage, a čemu su se prethodno usprotivile Američka ambasada i NATO, smatrajući da je ta transformacija moguća jedino preko ustavnih izmena.

Ustavne izmene su nemoguće jer su se srpski poslanici, čiji su glasovi neophodni, izjasnili protiv Oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG