Dostupni linkovi

Srpska lista se vraća u Skupštinu Kosova


Poslanici Srpske liste doneli su odluku da se vrate u kosovski parlament, potvrdio je za RSE predsednik Srpske liste Slavko Simić.

"Odluku smo doneli isključivo u interesu našeg naroda, odnosno srpske zajednice koja živi na Kosovu i uopšte svih građana koji žive na Kosovu,rekao je predsednik Srpske liste.

Unutar Liste prethodnih dana, kako je rekao, razgovarano je o mogućnostima da se kroz institucije suprotstavi transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova i da se pokrene proces formiranja Zajednice srpskih opština.

Kosovski političari, kaže Simić, već duže vreme govore međunarodnoj zajednici da oni žele da krenu u formiranje Zajednice, ali da to ne mogu zbog neučešća Srba u institucijama.

"Želimo da sprečimo Prištinu da krene u samostalni aranžman formiranja Zajednice bez političkih predstavnika Srba i srpske zajednice, jer sporazum o Zajednici je u vlasništvu srpskog naroda na Kosovu i mi ćemo imati ključnu uloguu izradi statuta i formiranju Zajednice", navodi Simić.

Kroz institucije, kaže, "želimo da damo doprinos da se krene u proces formiranja, da razgovaramo sa našim koalicinom partnerima, da pokrenemo to pitanje na sednici skupštine, kroz skupštinske odbore, na sednicama vlade i na međuministarskimkomisijma i da se kroz insitucije suprotstavimo svakom zakonu i procesu koji je u suprotnosti sa interesima srpskog naroda i krši vitalne interese srpske zajednice koja živi na Kosovu".

"Odluka je doneta u pravom trenutku, naš vid protesta imao je efekta", kaže predsednik Srpske liste.

Poslanici time prekidaju petomesečno neučešće u radu institucija koje su napustili u znak protesta zbog donošenja Zakona o Trepči.

Za danas u podne zakazana je sednica Predsedništva skupštine Kosova na kojoj će Simić učestvovati.

XS
SM
MD
LG