Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Trump ide na sve ili ništa sa zamjenom Obamacare


Donald Trump

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump rekao je da je završio razgovore s republikancima koji se protive izmjeni zakona o zdravstvenoj zaštiti i da će se u Predstavničkom domu danas glasati o prijedlogu zakona, sa ili bez osiguranja većine, prenosi Beta.

Trump je time poručio republikancima da prihvate novi prijedlog zdravstvene zaštitete ili će ostati sistem koji je uveo njegov prethodnik Barack Obama kojem su se konzervatvici oštro protivili.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Paul Ryan zakazao je glasanje poslije sinoćnjeg sastanka u Kongresu tokom na kome su predstavnici Bijele kuće rekli republikanskim kongresmenima da je predsjednik odlučio da više nema vremena za razgovore i da se ide na glasanje koje se smatra dosad najvažnijim i za Trumpa i za Ryana kao predsjedavajućeg, javio je AP.

Republikaci su suočeni s velikim nesupjehom, pošto je prijedlog za zamjenu Obamacare-a razapet između dva krila Republikanske partije - umjerenog koji želi što manje izmjene postojećeg zakona i krajnje desnog koji traži da se država povuče iz sistema zdravstvenog osiguranja.

"Obećali smo američkom narodu da ćemo odbaciti i zamijeniti ovaj štetan zakon koji se raspada i iznevjerava porodice, i sutra nastavljamo", rekao je Ryan novinarima.

Nekoliko sati ranije republikanske vođe su iznenada odložile glasanje zbog prijetnji konzervativaca i umjerenih republikanaca da će glasati protiv izmjene zakona koji republikanci žele da ukinu otkako je usvojen prije sedam godina.

Nema informacija da li su republikanci prikupili dovoljno glasova da bi zakon prošao, kao ni da li će ponovo odložiti glasanje ako bude potrebe, ali izgleda da vjeruju da će u trenutku glasanja dovoljno protivnika promijeniti stranu i odlučiti da ne odbace zakon i time zadaju težak udarac ne samo Trumpovom predsjednikovanju, nego i sposobnosti republikanskog vodstva da nametnu svoje teme Kongresu.

Za sprečavanje novog zakona je dovoljno da se 23 republikanca pridruže opozicionim demokratama. Prema nekim računicanam, do juče se najmanje 26 republikanaca protivilo prijedlogu zakona.

XS
SM
MD
LG