Dostupni linkovi

FBI istražuje umiješanost Rusije u američke izbore


Istraga o eventualnoj umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore: James Comey i Mike Rogers pred članovima Komiteta za obavještajne djelatnosti
Istraga o eventualnoj umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore: James Comey i Mike Rogers pred članovima Komiteta za obavještajne djelatnosti

O mogućim miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore, direktor FBI-a James Comey i prvi čovjek Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) admiral Mike Rogers odgovarali su na pitanja članova Komiteta za obavještajne djelatnosti, na inače rijetko otvorenoj sjednici ovoga komiteta za javnost. Rusija negira da je pokušavala utjecati na predsjedničke izbore u SAD.

Direktor FBI James Comey potvrdio je da se vodi istraga o eventualnoj umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore.

Predsjednik Komiteta za obavještajne službe, republikanac Devin Nunes, otvarajući sjednicu kazao je da je bivši predsjednik Barack Obama zanemarivao upozorenja o Rusiji, dok je demokrat Adam Schiff rekao da se Rusija umiješala u demokratske procese i da je na taj način napala samu bit američke demokracije.

Schiff je ponovio da su dvojica istaknutih dužnosnika Trumpove administracije - bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn i ministar pravosuđa Jeff Sessions - imali kontakte sa ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom i da o tim susretima nisu govorili istinu.

“Uključeni smo u novi rat ideja, i ako ovaj komitet obavi punu istragu, to će biti ono što je u nacionalnom intereresu SAD”, ocijenio je Schiff.

Direktor Agencije za nacionalnu sigurnost Michael Rogers kazao je da su zabrinuti zbog curenja informacija, te da je cyber kriminal sve veći problem u svijetu.

Direktor FBI James Comey je istaknuo kako njegova služba istražuje moguću uključenost Rusije u američke izbore, ali da sve informacije ne može dati jer to nije u interesu istrage. “No ići će se tragom svake informacije”. I on je ponovio da je odavanje povjerljivih informacija medijima kriminalno djelo.

Na izravno pitanje da li je rusko hakiranje moglo promijeniti ishod izbora u nekoliko država, obojica su izričito rekli – ne.

Donald Trump i Barack Obama
Donald Trump i Barack Obama


Američke tajne službe su optužile ruske hakere iza kojih je stajao Kremlj, da su upali u računalnu poštu istaknutih demokrata i objavili vrlo neugodne mailove kako bi pomogli Donaldu Trumpu da pobijedi Hillary Clinton.

Republikanac Tom Rooney pitao je kako se izdaje naredba za prisluškivanje telefona, te podsjetio admirala Rogersa na tekst dnevnog lista Washington Post o tome da je savjetnik za nacionalnu sigurnost navodno razgovarao sa ruskim ambasadorom u SAD. No, Rogers nije želio odgovarati na hipotetička pitanja, niti komentirati pisanja novina. Ronney je posumnajo u rad uposlenika Agencije, te da je neko iz te službe dao medijima informaciju, no Rogers je rekao da ima povjerenja u svoje uposlenike. “Naredbu za prisluškivanje telefona daje direktor, ali to može učiniti još 19 osoba”, rekao je prvi čovjek Agencije za nacionalnu sigurnost.

Schiff je žalio znati da li je istina ono što je predsjednik Trump napisao na Twitteru - da je predsjednik Obama naredio prisluškivanja njegovog stana i telefona u New Yorku.

Comey je odgovorio: “Nemam osnova kojim bi potvrdio te tweetove”.

“Samo sudovi daju naloge za prisluškivanje, to je rigorozan proces u koji su uključene sve tri grane vlasti i ni jedan pojedinac ne može dati nalog za prisluškivanje. Obama nije mogao dati takav nalog. Ni jedan predsjednik ne može narediti prisluškivanje. FBI i Ministarstvo pravosuđa ne mogu tako nešto potvrditi."

Admiral Rogers je također rekao da nema osnova za tvrdnju da su britanske službe bile uključene u prisluškivanje predsjednika Trumpa, te da se slaže s onima koji kažu da se radi o “potpuno smiješnim optužbama”. Istaknuo je da to ipak neće ugroziti odnose sa saveznicima.

Terri Sewell, demokratkinja, željela je znati koliko će istraga o mogućoj upletenosti Rusije u demokratske procese trajati, no direktor FBI je odgovorio: “Ne znam”.

Trey Gowdy, republikanac iz Južne Karoline pitao je Comeya kako je novinar mogao doći do informacije o prisluškivanju, i onome o čemu je prisluškivani govorio. Želio je znati da li je on o svemu obavještavao predsjednika Obamu. No, Comey je rekao da ne želi ulaziti u razgovore koje je vodio s Obamom, te da ne može reći kojim smjerom ide istraga.

Zastupnica Sewell pitala je Comeya i Rogersa da li bi neki agent tajne službi mogao razgovarati sa predstavnikom neke strane sile, i to ne prijaviti. Obojica su rekli da se takvi razgovori moraju prijaviti i da je to standard službe. “Kako to nije znao general s četiri zvjezdice poput Flynna”, komentirala je Sewell.

U izještaju CIA, FBI i Agencije za nacionalnu sigurnost iz januara ove godine stoji da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio akciju koja je trebala utjecati na izbore.

Predsjednik Donald Trump optužio je demokrate da su smislili priču o Rusiji kao izgovor za lošu kampanju koji su vodili. “Prava je priča da Kongres, FBI i drugi utvrde kako su klasificirane informacije došle u javnost”, napisao je na svom Twitteru neposredno uoči javne sjednice Komiteta za obavještajne djelatnosti Kongresa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG