Dostupni linkovi

Američka obaveštajna služba: Rusija je najveća cyber pretnja po SAD


Tokom svedočenja: podsekretar Sektora obaveštajne odbrane Marcel Lettre, direktor obaveštajnih službi James Clapper i direktor Agencije za nacionalnu sigurnost Michael Rogers
Tokom svedočenja: podsekretar Sektora obaveštajne odbrane Marcel Lettre, direktor obaveštajnih službi James Clapper i direktor Agencije za nacionalnu sigurnost Michael Rogers

Rusija predstavlja glavnu cyber pretnju “vojnoj, diplomatskoj, komercijalnoj i ključnoj infrastrukturi” SAD, kazali su visoko pozicionirani američki obaveštajni dužnosnici na svedočenju u Senatu povodom navodnog ruskog hakovanja predsedničkih izbora u Sjedinjenim državama.

U pripremljenom svedočenju, direktor Nacionalne obaveštajne službe James Clapper i drugi visoki obaveštajni dužnosnici izjavili su 5. januara da se pretpostavlja kako je Kremlj “zauzeo agresivniji cyber stav” targetirajući vladine i političke organizacije, kao i korporacije.

"Mislim da nikada nismo naišli na agresivnije i direktnije napore u mešanje u naše izborne procese nego u ovom slučaju", rekao je Clapper.

"Ukoliko budemo koristili obaveštajnu službu ‘na steroidima’ možemo u ovom informacionom ratu da se borimo agresivnije nego što to, čini mi se, sada radimo", dodao je.

Kako navode obaveštajni dužnosnici, samo su visoki članovi ruske vlade mogli da odobre cyber napade za koje Vašington veruje da su imali za cilj mešanje u američke izbore.

Clapper i ostali visoki obaveštajni dužnosnici izjavili su da je takva procena zasnovana na osnovu “obima i osetljivosti ciljeva” u koje je spadala i kampanja Demokratske predsedničke kandidatkinje Hillary Clinton.

Senator John McCain kazao je kako se predsednik Rusije Vladimir Putin osetio ohrabrenim da pokrene cyber napade u cilju mešanja u američke izbore pošto Vašington nije uspeo Moskvi da naplati dovoljno za agresivnu spoljnu politiku koju vodi.

Kako je rekao McCain, nije iznenađujuće što je Putin "pomislio da bi mogao pokrenuti ozbiljne cyber napade protiv našeg naroda kada je već platio malu cenu za invaziju Ukrajine, pripajanje Krima," i za podršku koju pruža sirijskom predsedniku Bashar al-Assadu u Siriji.

NIje iznenađenje što se Putin ohrabrio na pokretanje cyber napada: Senator John McCain
NIje iznenađenje što se Putin ohrabrio na pokretanje cyber napada: Senator John McCain

Rasprava u Senatu dešava se dan pre nego što bi šefovi obaveštajne agencije trebalo da izveste novoizabranog predsednika Donalda Trumpa o tom pitanju.

Uoči saslušanja, na Twitteru se oglasio i sam Trump.

"Nečasni mediji koji tvrde da sam u nekom dogovoru sa Julianom Assangeom – greše. Ja samo navodim ono što on tvrdi, na ljudima je da sami dođu do istine. Mediji predstavljaju kako sam ja protiv 'Službe', a ja sam ustvari njen veliki obožavalac!", napisao je Trump.

Američka obaveštajna zajednica smatra da je Rusija vodila cyber kampanju protiv Demokratske stranke i predsedničke kandidatkinje Hillary Clinton u nastojanju da pomogne Trumpu.

Međutim, i vlada Rusije i Trump su ove zaključke odbacili kao apsurdne, dok administracija predsednika Baracka Obame tek treba da objavi dokaze o navodima da iza hakovanja stoji zvanična Moskva.

Obama je naredio punu istragu o navodnom ruskom hakovanju i obećao da će izveštaj o tome učiniti dostupnim, pre napuštanja funkcije 20. januara.

Clapper je rekao komisiji da neće razgovarati o detaljima izveštaja, od kojih je poverljiva verzija dostavljena Obami 5. januara, ali je rekao da će verzija dostupna za javnost biti objavljena sledeće nedelje.

Trump je u sredu naglasio da ovi navodi produbljuju jaz u njegovom odnosu sa obaveštajnim agencijama. Na Twitteru je ponovio izjavu osnivača WikiLeaks-a Juliana Assangea da Rusija nije bila izvor e-mailova koje javnost smatra odgovornim za izborni poraz Clinton.

Takođe je napomenuo da je do curenja informacija doveo upravo nemar Demokratskog nacionalnog odbora.

Potvrda Assangeovih tvrdnji od strane novoizabranog američkog predsednika njegov je najnoviji - i za mnoge u Washingtonu - najšokantniji javni prekor zaključaka američkih obaveštajaca o slučaju.

U međuvremenu, sadašnji i bivši američki dužnosnici postaju sve više zabrinuti zbog Trumpovog javnog negiranja zaključaka obaveštajnih službi, koje će on nadgledati kad preuzme dužnost 20. januara.

Na zatvorenoj raspravi Odbora za spoljnu politiku Senata 5. januara pomoćnica državnog sekretara Victoria Nuland govoriće o sankcijama Obamine administracije kao odgovoru na hakovanje.

Bela kuća je prošlog meseca proterala 35 ruskih diplomata, kao reakciju na ono što je Washington nazvao uznemiravanjem svojih diplomata u Rusiji.

“Svakako je da primenjene sankcije, proterivanje 35 diplomata, zatvaranje dva objekta koji su korišćeni u obaveštajne svrhe i druge sankcije šalju poruku. To je sve. Da li se može uraditi više otvoreno je pitanje. Ja sam snažan pristalica sankcija protiv Rusije, ali to sam samo ja”, rekao je Clapper.

(RFE, Reuters, AP)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG