Dostupni linkovi

Trumpov saradnik predložio alternativni plan za istok Ukrajine


Advokat Michael Cohen, pravni zastupnik američkog predsjednika Donalda Trumpa
Advokat Michael Cohen, pravni zastupnik američkog predsjednika Donalda Trumpa

U ekskluzivnom izvještaju The New York Times (NYT) je objavio da je advokat američkog predsjednika Donalda Trumpa pomogao proruskom opozicionom poslaniku u ukrajinskom parlamentu da administraciji predsjednika SAD predloži alternativni mirovni plan za rješavanje sukoba na istoku Ukrajine.

Portpraol Kremlja, Dmitrij Peskov je novinarima u ponedjeljak rekao da je izvještaj „apsurdan“ i da Moskva nema saznanja o pomenutom planu.

Prema izvještaju koji je u nedjelju 19. februara objavio Times, Trumpov advokat Michael Cohen je predstavio plan bivšem savjetniku za nacionalnu sugurnost Bijele kuće, Michaelu Flynnu otprilike sedmicu prije nego što je podnio ostavku zbog optužbi da je dezinformisao administraciju o prirodi svojih kontakata sa ruskim ambasadorom u SAD.

Cohen, koji nema iskustva u spoljnoj politici, sam je pod istragom FBI (Federalni istražni biro) zbog mogućih veza sa ruskom obavještajnom službom. On negira te optužbe.

U tom planu Rusija se poziva da povuče svoje snage sa istoka Ukrajine
U tom planu Rusija se poziva da povuče svoje snage sa istoka Ukrajine

Plan o kojem je riječ je kreirao ukrajinski opozicioni zastupnik Andij Artemenko, koji tvrdi da posjeduje dokumenta koji dokazuju korupciju ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

U tom planu se poziva Rusija da povuče svoje snage sa istoka Ukrajine, a Ukrajina da održi referendum o davanju u zakup regiona Krima na period od 50 do 100 godina. Moskva je aneksirala ukrajinsko poluostrvo Krim u martu 2014. godine.

Prema navodima The New York Timesa, Artemenkov plan je predstavljao okvir za „put kojim će predsjednik Trump ukinuti sankcije Rusiji“.

Artemenko je NYT rekao da je primarni cilj ovog plana da se okonča rat na istoku Ukrajine. Kako kaže, tek sekundarni cilj je popravljanje odnosa između SAD i Rusije. „Kada bih mogao da postignem sve sa jednim potezom bio to zaista uspjeh“, rekao je Artemenko, dodajući da su njegov plan podržali neki visoki ruski zvaničnici.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov je međutim demantovao da je Rusija imala bilo kakva saznanja o ovom planu. On je ponovio tvrdnje Kremlja da Rusija nema vojne snage na istoku Ukrajine. Putinov portparol je takođe rekao da Rusija neće ni pod kakvim okolnostima raspravljati o statusu Krima.

„Nemamo o čemu da razgovaramo“, rekao je Peskov i dodao „Kako Rusija može uzimati u zakup svoj sopstveni region?“ .

Peskov rekao da Rusija neće ni pod kakvim okolnostima raspravljati o statusu Krima
Peskov rekao da Rusija neće ni pod kakvim okolnostima raspravljati o statusu Krima

Artemenko je rekao da ga je sa advokatom Cohenom povezao Felix Sater, rusko-američki poslovni saradnik Trumpa koji je 1998., pred sudom priznao da je kriv za reketiranje u slučaju povezanom sa mafijom.

Cohen je rekao za NYT da je lično ostavio Artemenkovu ponudu u kancelariji Michaela Flynna dok je bio Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Ukrajinski ambasador u SAD, Valeriy Chaly, kritikovao je Artemenkovu incijativu uz obrazloženje da opozicioni poslanik „nije ovlašten da predstavlja bilo kakav alternativni mirovni plan u ime Ukrajine“.

Više od 9.750 ljudi je poginulo u borbama na istoku Ukrajine, između vladinih snaga i proruskih separtista koje podržava Rusija od aprila 2014. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG