Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Napadač sa aerodroma Orli imao kriminalni dosije


Policija na aerodromu Orlie nakon napada

Napadač koga su bezbednosne snage juče ubile na aerodromu Orli imao je kriminalni dosije i od ranije je bio poznat francuskim obaveštajnim službama, saopštilo je francusko tužilaštvo.

Muškarac je identifikovan kao 39-godišnji Zijed Ben Belgačem, rodjen u Francuskoj 1978. godine. Motivi za napad nisu poznati. Njegov otac i brat pozvani su na razgovor u policiju posle napada na aerodromu, što je deo standardne policijske procedure u ovakvim slučajevima.

Nije se nalazio u policijskim bazama podataka kao neko ko bi mogao da ugroži francusku nacionalnu bezbednost.

Policija je pretresla njegovu kuću u novembru 2015. posle teroristističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi, što je činjeno samo za osobe za koje je postojala sumnja da imaju radikalne sklonosti.

Državno tužilaštvo saopštilo je ranije da je napadač već imao kriminalni dosije zbog pljački i trgovine drogom, a bio je sumnjiv i zbog mogućih veza sa islamskim ekstremistima.

U Francuskoj je na snazi vanredno stanje posle terorističkih napada 2015. godine u Parizu, te je, uz pojačane jedinice policije, na ulicama i 7.500 vojnika.

Policija je saopštila da je čoveka koji je pokušao da otme oružje vojniku, prethodno zaustavila zbog prebrze vožnje, da je on tokom legitimisanja pucao na policajce, ranivši jednog, i uspeo da pobegne automobilom.

XS
SM
MD
LG