Dostupni linkovi

Njemačka očekuje da će se Turska pridržavati sporazuma o migrantima


 Minister Thomas de Maiziere, ministar unutrašnjih poslova Njemačke
Minister Thomas de Maiziere, ministar unutrašnjih poslova Njemačke

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere je u petak izjavio da očkuje da će se Ankara pridržavati migrantskog sporazuma postignutog sa EU u martu 2016., o zaustavljanju dolaska velikog broja izbjeglica u EU u zamjenu za finansijsku pomoć Turskoj.

Turski ministar unutrašnjih poslova, Suleyman Soyolu je u izjavi datoj kasno o četvrtak rekao da Ankara može "napravati pometnju" Briselu tako što će otvoriti put hiljadama izbjeglica da uđu u EU.

Dan prije isto je rekao i ministar vanjskih poslova Turske, Mevlut Cavusoglu, zaprijetivši da će razmotriti raskidanje sporazuma o readmisiji sa Evropskom unijom i da razmatraju otkazivanje sporazuma vrijednog 6 milijardi eura.

Ipak i portparol Vlade njemačke je u petak izjavio da nema naznaka da je Ankara suspendovala sporazum.

Ministar de Maiziere je rekao:

"Čujemo puno komentara iz Turske i oni pokušavaju da nas nekako natjeraju da molimo za taj sporazum ili tako nešto.Postoji sporazum i mi ga se pridržavamo. Očekujemo i od Turske da čini isto," rekao je njemački ministar na sastanku ministara unutrašnjih poslova njemačkih saveznih država.

Ni drugi evropski zvaničnici ne iskazuju zabrinutost zbog prijetnji Turske podsjećajući da je EU već distribuirala Ankari 777 milona eura kao dio programa pomoći za sirijske izbjeglice.

Diplomatska kriza na realciji EU -Turska je kulminirala kada su Holandija i Njemačka, kao i još nekoliko drugih evropskih zemlja, odbile da dozvole turskim ministrima da drže izborne skupove za glasanje na referendumu o ustavnim reformama koji će se održati 16. aprila, i na kojem predsjednik Recep Tayyip Erdogan želi da poveća svoje ovlasti.

XS
SM
MD
LG