Dostupni linkovi

Savjet za nacionalnu bezbijednost Srbije za deblokadu dijaloga sa Kosovom


Savjet za nacionalnu bezbijednost Srbije,
Mart 13, 2017
Savjet za nacionalnu bezbijednost Srbije, Mart 13, 2017

Nacionalni savjet za bezbijednost Srbije, na sjednici koju je zakazao predsjednik države Tomislav Nikolić, izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti prekida dijaloga Prištine i Beograda, kao i zbog inicijativa za formiranje vojske Kosova, te zaoštravanja retorike koja se po ocjeni ovog tijela čuje iz glavnog grada Kosova.

U saopštenju se ističe da Republika Srbija snažno i nedvosmisleno zahtijeva nastavak dijaloga u Briselu, poštovanje međunarodnog pravnog poretka, Rezolucije 1244 i Briselskog sporazuma.

Savjet je obavezao organe Republike Srbije da se svim političkim i diplomatskim sredstvima suprotstave destabilizaciji stanja na Kosovu kao i stvaranju "takozvane vojske Kosova", što bi ugrozilo opstanak Srba na tim prostorima.

Istovremeno, Savjet poziva Srbe na Kosovu da jedinstveno sa državnim organima Srbije politički istupaju i štite interese “našeg naroda i naše države”.

"Savet je zaključio da je situacija u regionu turbulentna i složena. Država Srbija uložila je ogroman napor da u ovom dijelu Evrope budu sačuvani mir i stabilnost, kao i da budu uspostavljeni dobri i prijateljski odnosi između različitih naroda, etničkih i vjerskih grupa. Ipak, postoji opasnost širenja političkih sukoba unutar pojedinih država u okruženju, koji su podstaknuti, kako domaćim razlozima političke netrpeljivosti, tako i značajnim uplitanjem stranih civilnih i vojnih obavještajnih službi", navedeno je u saopštenju iz Predsjedništva Srbije.

Dodaje se da je zadatak svih organa države Srbije da ne dozvole bilo kakvo prelivanje političkih, ali i drugih sukoba na teritoriju Srbije, te da poštuju nezavisnost drugih država i ne miješaju se u njihove unutrašnje stvari.

XS
SM
MD
LG