Dostupni linkovi

Poljska odbila poziv Marin Le Pen za demontiranje EU


Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski
Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski

Poljska vladajuća evroskeptična stranka Pravo i Pravda poručila je danas liderki francuskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen da nije zainteresovana da zajedno demontiraju Evropsku uniju (EU), a šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski odbio je mogućnost da konzervativci Jaroslava Kačinjskog idu zajedničkim putem s francuskim ekstremnim nacionalistima.

"Pravo i Pravda nije zainteresovana da demontira EU", poručila je Marin Le Pen na tviteru portparolka poljske vladajuće stranke Beata Mazurek, čim se danas u poljskom listu Žečpospolita pojavio poziv Le Penove Kačinjskom i madjarskom premijeru Viktoru Orbanu da, ako ona pobedi na predsedničkim izborima u Francuskoj, demontiraju EU.

Eventualni Polegzit ili demontiranje EU odbijaju masovno Poljaci, pošto se u najnovijoj anketi koju objavljuje danas Žečpospolita, čak 78 odsto izjasnilo za ostanak Poljske u EU dok bi odlazak podržalo 12 odsto, u anketi agencije IRBIS.

Da bi u francuskim nacionalistima mogli da nađu saveznika i da žele da ruše EU odbili su danas i šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski i njegov zamenik zadužen za evropske poslove, Konrad Šimanjski.

"Razgovarao sam sa Marin Le Pen u januaru. Nije nam zajednički put", kazao je Vaščikovski a ublažio je danas i svoju pretnju da će Poljska igrati oštro i blokirati EU zbog toga što je ostalih 27 članica uprkos oštrom protivljenju Poljske izabralo prošle sedmice na dalje dve ipo godine ljutog političkog i ličnog protivnika Kačinjskog, bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska na čelo Evropskog saveta.

Vaščikovski je odbio da će Poljska kao osvetu sada blokirati razne odluke ostalih članica i stavljati veto.

XS
SM
MD
LG