Dostupni linkovi

NATO i Rusija imali prvi direktni kontakt nakon tri godine


Ilustracija
Ilustracija

Visoki zvaničnici Rusije i NATO -a održali su u petak prve direktne pregovore od kada je zapadna Alijansa prekinula kontakte sa Rusijom prije tri godine zbog ruske umiješnosti u krizu u Ukrajini.

Razgovarano je o mogućnosti obnove saradnje i kako da izbjegnu moguće slučajne kolizije između njihovih vojnih snaga, te o drugim važnim pitanjima sigurnosti, rekli su Rusi dok je portparol NATO potvrdio da je sastanak održan i da su se "generali saglasili da ostanu u kontaktu".

Telefonski razgovor održali su načelnik generalštaba ruske vojske general Velarij Gerasimov i predsjednik NATO vojnog komiteta general Petr Pavel.

Prije ovog razgovora u Bakuu, u Azerbejdžanu su se 16. februara susreli general Gerasimov i američki genaeral Joseph Dunford, načelnik združenog generalšaba američke vojske.

Penatgon je tada saopštio da su Dunford i Gerasimov razgovarali o "aktuelnom stanju američko-ruskih vojnih odnosa i važnosti konzistentne i jasne komunikacije između dvije vojske da bi se spriječile pogrešne procjene i potencijalne krize".

Generalni sekretar NATO je pozdravio sastanak Dunforda i Gerasimova kao važan "bilateralni" pokušaj jednog NATO člana "da razvije liniju komunikacije i razvije dijalog sa Rusijom".

XS
SM
MD
LG