Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači: Kosovsko društvo ne može izgraditi bolju budućnost ako ostane talac prošlosti


Predsjednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da kosovsko društvo ne može da izgradi bolju budućnost ako ostane talac prošlosti i da je zbog toga odlučio da predloži formiranje Komisije za istinu i pomirenje.

On je na drugom sastanku konsultativne grupe za formiranje komisije rekao da je za ostvarivanje istine i pomirenja neophodna spremnost svih da rade zajedno na ovoj inicijativi koja je izuzento značajna za Kosovo, za kosovsko društvo i za njegovu budućnost.

"Civilno društvo i mediji će imati veoma bitnu ulogu u ovoj komisiji, dakle bitno je da vi budete dio projekta od početka, prvo doprinoseći idejama i direktnim angažovanjem", rekao je kosovski predsjednik obraćajući se prisutnima među kojima su uglavnom bili predstavnici civilnog društva i medija.

Tači je kazao da komisija teži da ostvari dva cilja- utvrđivanje istine i pomaganje pravdi.

"Rad komisije može da pomogne pravdi. Prihvatanje istine je ključno i za pravdu. Dakle, nije riječ o brisanju zločina. I neće ni biti dozvoljeno da se neko krije iza nezananja, laži, šutanja ili da krije zločin", kazao je on.

Prema njegovom mišljenju, zadatak ovog foruma je da bude mehanizam za unutrašnji otvoreni dijalog među zajednicama na Kosovu i neće biti zamjena za dijalog Kosova i Srbije u Briselu koji treba da dovede do pomirenja Kosova i Srbije.

"To je potpuno drugi proces, koji je odvojen od ovog koji ovdje započinjemo. Ali, ovaj proces ovdje, istina i pomirenje na Kosovu će biti od pomoći za postizanje novih sporazuma i za međudržavno pomirenje Kosova i Srbije", istakao je Tači i dodao:

"Osnovaće se i komisije 'grassroot' koje će pomoći pomirenju na opštinskom nivou, a i sponzorisaću sastavljanje politika koje će podržati sprovođenje preporuka komisije", rekao je on.

Tači je kazao i da je svestan da će se ova komisija suočavati i sa izazovima, kao što je razbijanje šutnje među zajednicama, sticanje povjerenja žrtava i povjerenja svih zajednica.

XS
SM
MD
LG