Dostupni linkovi

Izetbegović: Borba se mora nastaviti sve dok svi ne budu ravnopravni


Na svečanoj akademiji u Sarajevu povodom Dana nezavisnosti BiH, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je rekao da se 'borba mora nastaviti, sve dok svi ne budu ravnopravni'.

"Dok ne mognemo kazati da smo svi ravnopravni, ova se borba mora nastaviti. Na svako pitanje ćemo naći odgovor kao i do sada, i nećemo se nikome pravdati ni izvinjavati. Da nije bilo referenduma i da se nismo odlučili za nezavisnost, rat bi se odvijao između dvije vojske. Jednu bi vodili Boban, Šušak i Tuđman, a drugu Mladić, Milošević i Karadžić", kazao je Izetbegović.

Poručio je da je BiH često uvlačena u krvave sukobe, ali da je zajednički napredak ostvaren.

"Često smo uvlačeni u krvave sukobe, ali smo crpili snagu i zajednički napredovali. Bošnjaci, Srbi i Hrvati su živjeli vijekovima na ovim prostorima i tako će biti u budućnosti. Nezavisnost koju smo odabrali je tražila hrabrost", dodao je.

Izetbegović je rekao da svi imaju 'obavezu prema žrtvama'.

"Ukoliko je breme odgovornosti pred budućim generacijama teže, žrtve nas obavezuju da istrajemo. Odlučno odbacujem tvrdnju da zahtjev za reviziju produbljuje mržnju i pravi podjele u BiH. Istina je potrebna i prošlosti i sadašnjosti, a najviše budućnosti. Uvjeren sam da živimo u periodu koji se može osloniti na kontinuitet mira i prosperiteta", ocijenio je Izetbegović.

XS
SM
MD
LG