Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Japanu “premijum petak” skratio radnu sedmicu


Za neke od zaposlenih u Japanu današnji dan nije bio uobičajen, nakon što je firmama i kancelarijama državnih službi naloženo da se radno vreme ovog petka završi u 15.00 časova.

Dok je sat otkucavao tri popodne, oko 100 zaposlenih u poslovnoj četvrti Tokija nazdravilo je šampanjcem "Premijum petku", novoj inicijativi gradskih vlasti za poboljšavanje ravonoteže između posla i života.

"Ova šema nas ohrabruje da odemo da popijemo piće ili da jedemo ili da se bavimo sportom sa prijateljima ili da vreme provedemo sa svojim porodicama. Mislim da će biti divno ako ova inicijativa bude promenila način na koji ljudi rade", rekao je gradonačelnik Tokija Juriko Koike.

Barovi, restorani, prodavnice i turističke agencije nadaju se da će odluka da radno vreme bude kraće svakog poslednjeg petka u mesecu stimulisati i trošenje.

U zemlji čuvenoj po dugom radnom vremenu, gde se često radi po 12 i više sati dnevno, neretko šest dana u nedelji, "Premijum petak" biće dobrodošla promena.

"Biće dobro ako ovo dovede do promene u društvu, čak i ako je postepena", rekao je 46-godišnji kancelarijski službenik Aki Kono.

XS
SM
MD
LG