Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kelly u Meksiku: Neće biti masovnih deportacija


Sekretar Domovinske sigurnosti SAD

Sekretar za Domovinsku sigurnost SAD, general John Kelly koji je u posjeti Meksiku zajedno sa američkim državnim sekretarom Rexom Tillersonom izjavio je da "neće biti masovnih deportacija" iz SAD kao ni upotrebe vojske za primjenu imigarcionih zakona u SAD, javio je AP.

Kako je rekao, sve što SAD budu radile po pitanju imigracije biće rađeno legalno i uz poštovanje ljudskih prava.

Najavio je i bliskiju saradnju sa vladom Meksika.

Ranije danas predsjednik SAD Donald Trump je rekao da su "deportacije vojna operacija" jer su SAD ranije dozvolile da "previše loših ljudi uđe u zemlju", podsjeća američka agencija.

Državni sekretar Rex Tilleroson je na press konferenciji rekao da su razgovarali o fer tretmanu problema nelegalnih migranta iz Meksika u SAD, za koje se procjenjuje da ih ima oko 11 miliona.

"Na sastanku u Meksiku smo zajednički priznali da dvije suverene države s vemena na vrijeme imaju razlike u mišljenjima", rekao je Tillerson, prenosi Reuters, dodajući da su se saglasili da dijele odgovornost o tranzitu imigranta kroz Meksiko.

Ministar vanjskih poslova Meksika, Luis Videgaray je rekao da su danas preduzeli korake u pravom smjeru po pitanju problema ilegalne imigracije, te najavio sazivanje sastanka ostalih država centralne Amerike sa SAD.

Ipak i on i ministar unutrašnjih poslova Miguel Angel Osorio Chong su izrazili "zabrinutost i iritaciju" politikom američkog predsjednika Donalda Trumpa po pitanju imigracije na press konferenciji, navodi Reuters.

XS
SM
MD
LG