Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kuburović: Sud u Hagu da odvoji pravdu od propagande


Nela Kuburović, ministarka pravde Srbije

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović nada se da će u novom postupku Međunarodni sud pravde u Hagu znati da odvoji pravo i pravdu od političke propagande i dodaje da podnošenje zahteva za reviziju tužbe protiv Srbije voljom jednog čoveka, a ne institucije BiH, pokreće pitanje legitimnosti tog zahteva.

"Verujem da će Međunarodni sud pravde, kada bude razmatrao taj zahtev, ozbiljno razmotriti i to da li je nadležni organ BiH podneo zahtev za reviziju, kao i da li Sakib Softić može da zastupa BiH", rekla je ona.

Ona je konstatovala da ovakvi potezi vraćaju odnose Srba i Bošnjaka dve decenije unazad i narušavaju stabilne odnose, koji su teško i mukotrpno uspostavljeni činjenjem kompromisa sa obe strane.

Ministarka je ukazala da je Predsedništvo BiH u skladu sa Ustavom BiH jedino ovlašćeno da predstavlja BiH pred međunarodnim institucijama, pa je tako isključivo nadležno i da donese odluku o reviziji, koja je u ovom slučaju izostala.

"Srbija će, kao i do sada, nastaviti da vodi politiku pomirenja i dobrosusedskih odnosa, ali neće sedeti skrštenih ruku i nemo gledati na one koji pokušavaju da naruše ugled Srbije, ne samo u regionu, već i u celom svetu. Srbija nije i neće biti dežurni krivac za sve pokušaje destabilizacije odnosa na Balkanu i neće dozvoliti nikome da je etiketira bez ikakvog validnog dokaza", poručila je.

XS
SM
MD
LG