Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska ukinula zabranu nošenja marame u vojsci


Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan

Turska vojska je ukinula zabranu nošenja marame u vojsci.

Zvaničnik turske vojske, koji je želio ostati anoniman, je rekao da se promjena regulative odnosi na sve žene vojnike i vojne studentice koje žele da pokriju kosu dok nose uniformu.

Ukidanje zabrane nošenja marame već je bila uvedeno u glavni štab turske vojske za civilne službenike, obalsku stražu i paravojne plicijske snage.

To je posljednja institucija turske države u kojoj se ova zabrana uvedena od oca moderne Turske, Mustafe Kemala Ataturka, održala do danas.

Iako većinski muslimanska, Turska je zavnično sekularna zemlja. Marame za pokrivanje kose su bile decenijama zabranjene u javnim službama i na univerzitetima.

Od kada je došao na vlast 2002., turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan čija vladajuća Partija pravde i razvoja vuče islamističke korijene, postepeno je ukidao zabranu nošenja marame u javnim službama i školama u zemlji.

Erdogan je to radio uz obrazloženje da je zabrana nošenja marame neliberlana i zastarela.

Sekularisti na maramu za pokrivanje kose gledaju kao na simbol religijskog konzervatizma i optužuju Erdogana da gura islamističku agendu, pretvarajući mnoge javne škole u relegijske kao dio njegovoj obećanja "da će podići pobožene generacije" .

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG