Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Traži se diplomata Sjeverne Koreje u vezi ubistva Kim Džong Nama


Ubijeni Kim Džon Nam i njegov brata, lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un

Malzijska policija traži visokog diplomatu Sjeverne Koreje zbog povezanosti sa ubistvom Kim Džong Nama, brata sjevernokrejskog lidera, Kim Džong Una prošle sedmice.

Traže se još dvije osobe iz Sjeverne Koreje, takođe je saopšteno.

Policija je potvrdila da je Kim Džong Nam umro nakon što su ga dvije žene dotakle smrtonosnim toksinom na aerodromu u Kuala Lumpuru prošle sedmice.

Diplomata Hjon Kvang Song (44) je jedna od osoba koje se traže radi saslušanja u vezi Namove smrti. Jedna osoba, od još dvoje koje se potražuju, je zaposlenik državne avio kampanije Sjeverne Koreje.

Ambasada Sjeverne Koreje u Maleziji ljutito je dematovala tvrdnje o bilo čijoj umješenosti u smrt polubrata lidera Pjongjanga.

U saopštenju je navedeno da činjenica da je supstanca kojom je dodirnut Kim Džong Nam bila u rukama "nevinih žena" dokaz da on nije mogao biti otrovan, te su zatražili njihovo oslobađanje kao i jednog muškarca iz Sjeverne Koreje koji je takođe u pritvoru.

Govoreći na press konferenciji u Kuala Lumpuru u srijedu, šef policije Malezije, Halid Abu Bakr je rekao da policija traga za još troje Sjevernokorejanaca uz ranije objavljena imena osumnjičenih.

Jedan od njih je drugi sekretar ambasade, Hjon Kvan Song, a druga dva su Kim Uk Il, koji radi za Air Koryo, i još jedan državljanin Sjeverne Koreje, Ri Džu U.

Šef policije Abu Bakr je rekao da je psiao ambasadoru Sjeverne Koreje u Maleziji tražeči da im dozvole da policija ispita Hjona i drugu dvojicu muškaraca, za koje se vjeruje da su još u zemlji.

Ako ambasador ne bude sarađivao "mi ćemo ih natjerati da dođu kod nas" rekao je šef policije bez obrazloženja šta to podrazumijava.

Četvoro Sjevernokorejaca je ranije imenovano kao osumnjičene osobe koje su već napustile Maleziju.

Šef policije je naveo i da je pojačana sigurnost u mrtvačnici u kojoj se nalazi tijelo Kim Džong Nama nakon pokušaja provale prošle sedmice.

"Znali smo da je bilo pokušaja da se provali u bolničku mrtvačnicu. Morali smo da preduzmemo mjere predostrožnosti".

Abu Bakar je takođe potvrdio već poznate detalje o smrti Kim Džon Nama 13. februara, prošle godine.

XS
SM
MD
LG