Dostupni linkovi

Wildersov član obezbjeđenja priveden zbog odavanja informacija


Geert Wilders, predsjednik ekstremno desne Partije slobode Holandije
Geert Wilders, predsjednik ekstremno desne Partije slobode Holandije

Holandska policija uhapsila je pripadnika policijskog obezbeđenja ekstremnog desničara Geerta Wildersa zbog sumnje da je odavao poverljive informacije, izjavio je danas portparol policije.

Nije jasno koje razmere ima curenje informacija niti da li je imalo posljedice na zaštitu Wildersa, lidera Partije slobode poznatog po antiislamskim stavovima.

Wilders, koji je zbog pretnji smrću već više od 10 godina pod zaštitom 24 sata dnevno i živi u sigurnoj kući na nepoznatoj lokaciji, reagovao je na društvenoj mreži Twitter.

"Ako ne mogu da slijepo verujem službi koja me štiti, ne mogu više da funkcionišem. Ovo je neprihvatljivo", napisao je Wilders u poruci na društvnoj mreži.

Portparol policije Dennis Janus izjavio je da je istraga još u toku, a da je policajac iz DBB tima obezebjeđenja priveden u ponedeljak zbog sumnje da je "delio poverljive policijske informacije u privatnoj sferi".

DBB je zadužen za obezbeđenje političara, kraljevske porodice i diplomata u Holandiji.

Premijer Mark Rutte i ministri sigurnosti i pravde posjetili su dio zgrade parlamenta u kojem su kancelarije Wildersove partije, ali Rutte nije želio da komentariše zašto je bio tamo niti da li se sreo s njim.

Wilders je prošle godine osuđen zbog antimarokanskih komentara, a i prošlog vikenda je komentarisao "marokanski ološ" koji je činio zločine u Holandiji.

Wildersova Partija slobode mogla bi da ostvari značajan uspeh na parlamentarnim izborima sljedećeg mjeseca, ali nijedna glavna partija ne želi da s njom formira koalicionu vladu zbog njegovih antimislamističkih i antiimigrantskih stavova.

Posljednja istraživanja javnog mnjenja u Holandiji pokazuju da je rame uz rame po populranosti sa premijerom Markom Rutteom.

XS
SM
MD
LG