Dostupni linkovi

Ivanić: Srbi ne treba da napuste zajedničke institucije


Mladen Ivanić
Mladen Ivanić

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da ne misli da Srbi, nakon zahteva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, treba da napuste zajedničke institucije jer bi ih, kako je rekao, „tako prepustili Stranci demokratske akcije (SDA)“.

"Moj savet je da ostanu u institucijama i da ih ne prepuštaju SDA. S obzirom da je sva ova struktura izašla iz institucija, jer su odluku oko revizije presude donele nevladine organizacije, a institucije BiH nisu o tome razgovarale, to znači da su Bošnjaci napustili institucionalno delovanje. Dok se oni ne vrate u institucije, ja ne vidim zašto bi neko učestvovao u radu Saveta ministara, Parlamenta i Predsedništva", rekao je Ivanić za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da mu je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio da je u podnošenju zahteva za reviziju tužbe korišćena "paralelna i posebna struktura", ali da je on ipak uspeo da prosledi informaciju da odluku o tom zahtevu nisu donele institucije BiH.

"Ne mislim da je ovo kraj BiH, ali je svakako najveći izazov posle Dejtona. Ne samo zbog tužbe, jer ona neće proći, pašće u proceduralnom delu jer nije prosleđena od legitimnih predstavnika, nego od pojedinaca", rekao je Ivanić.

Ivanić je ocenio da je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović bio pod velikim pritiskom javnosti da podnese zahtev za reviziju tužbe jer su Bošnjaci "naviknuti da im je sve dopušteno", a Izetbegović "nije imao snage da im se suprotstavi".

Izetbegović: Ivanić nije ovlašten da komunicira sa Hagom

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, izjavio je da, prema Ustavu BiH i Poslovniku o radu Predsedništva BiH, predsedavajući Mladen Ivanić nema pravo da u ime Predsedništva BiH obavlja usmenu ili pisanu komunikaciju sa Međunarodnim sudom pravde u Hagu, ukoliko za tu komunikaciju nije ovlašten odlukom Predsedništva.

XS
SM
MD
LG