Dostupni linkovi

Mattis: NATO ostaje ključni temelj za SAD i cijelu transatlansku zajednicu


Ministar odbrane SAD James Mattis rekao je da je NATO vojna alijansa ključna za veze između Amerike i Evrope i važna za SAD.

“Ova Alijansa ostaje ključni temelj za SAD i cijelu transatlansku zajednicu”, rekao je Mattis novinarima prije sastanka ministra odbrane NATO u Briselu.

“Kao što je predsjednik Trump rekao, on snažno podržava NATO“, kazao je američki ministar.

Ministri NATO-a u Briselu u srijedu sa novim ministrom odbrane SAD generalom Jamesom Mattisom razgovaraju o troškovima Alijanse, te borbi protiv terorizma.

Dan prije dvodnevnog sastanka, generalani sekretar NATO -a Jens Stoltenberg je rekao da je 'siguran' da će okupljanje 'potvrditi dugotrajnost važnosti transatlanskih veza', te je pozvao zemlje članice da uvjere SAD u njihovu obavezu povaćanja troškova.

Članice NATO-a, pak, takođe traže da ih SAD uvjere u svoju posvećenost Alijansi, nakon što je američki predsjednik Donald Trump u više navrata NATO nazivao 'zastarjelim' i prijetio povlačenjem podrške SAD toj transatlanskoj vojnoj organizaciji ukoliko ostale članice ne povećanju svoje troškove odbrane.

Na sastanku u Briselu, takođe, se očekuje povećanje NATO učešća u borbi protiv terorizma, naročito protiv ekstremista tzv. 'Islamske države'.

XS
SM
MD
LG