Dostupni linkovi

U četvrtak sastanak Lavrova i Tilersona u Bonu


Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije
Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov planira se sastati sa svojim američkim kolegom Rexom Tillersonom po prvi put u četvrtak u Njemačkoj, saopštila je portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Sastanak s državnim sekretarom Tillersonom je planiran i priprema se 16. februara kada će dvojica ministara biti u Bonnu na ministarskom sastanku G20", navele su ruske novinske agencije riječi portparolke Marije Zaharove.

Prvi sastanak američkog i ruskog šefa diplomatije slijedi i nakon ostavke Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna zbog njegovih kontakata s ruskim zvaničnicima.

Zaharova je izjavila da će Lavrov i Tillerson "raspravljati o bilateralnim odnosima, koje je dovela u ćorsokak prethodna administracija".

“Plan je da se diskutuje o velikim međunarodnim krizama u kojima naše zemlje sarađuju i moraju sarađivati. Naravno, i regionalne teme biće na dnevnom redu”, kazala je Zaharova.

Trumpov portparol Sean Spicer izjavio je u utorak da je novi američki predsjednik "nevjerovatno oštar prema Rusiji" i kako "očekuje od ruske vlade da ublaži nasilje i vrati Krim".

Upitana da to prokomentariše, Zaharova je odgovorila: "Mi ne vraćamo naše teritorije", prenosi AFP.

XS
SM
MD
LG