Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivanić: Ne postoji tužba BiH protiv Srbije


Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH t

Dominantan dio Predsjedništva BiH ne podržava reviziju presude protiv Srbije u tužbi za genocid koju je podnijela BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu,te bez sastanka članova Predsjedništva BiH ne može se pokrenuti postupak revizije, izjavio jepredsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Saglasnost za sjednicu Predsjedništva BiH nisu dala dva člana Predsjedništva – Ivanić koji ne podržava reviziju tužbe i Čović koji ne želi učestvovati u preglasavanju

Ivanić i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, uputili su pismo Međunarodnom sudu pravde u Haagu u kojem su naglasili da oko ovog pitanja nema suglasnosti među članovima Predsjedništva BiH, te da bi podnošenje zahtjeva za reviziju bilo suprotno Ustavu BiH.

"Odluka će biti donesena u petak kada će razgovarati predstavnici nevladinih organizacija, a ne predstavnici bh. institucija, što znači da tužba nema legitmitet BiH nego se pokušava zloupotrijebiti ime i institucije BiH", rekao je Ivanić, ponavljajući da jedan član Predsjedništva ne može podnijeti takvu tužbu. Suđenje je održano i završeno, rekao je Ivanić.

Predsjedavajući BiH Predsjedništva je također iznio stav da je agentu Sakibu Softiću istekao mandat, na što mu je skrenuo pažnju i tokom susreta na Ivanićevu inicijativu. Rekao sam Softiću da on ne može podnijeti zahtjev za reviziju presude protiv Srbije: On nema legitimitet da predstavlja BiH u postupku pokretanja revizije tužbe protiv Srbije, kazao je Ivanić, zaključujući :

"Ne postoji tužba BiH. Za mene, za Republiku Srpsku i za BiH ne postoji tužba. Niko se o tome nije izjasnio".

XS
SM
MD
LG