Dostupni linkovi

Vanredna vijest

UN: Sirijski mirovni pregovori zakazani u Ženevi, 23. februara


Specijalni izaslanik UN za Siriju, Staffan de Mistura

Mirovni pregovori o Siriji nastaviće se 23. februara u Ženevi saopšteno je u ponedjeljak iz kancelarije izaslanika UN za Siriju Staffana de Misture, čime je promijenjen prethodno najavljeni datum, 20. februar.

"Pisma su poslata danas i delegacije će stići oko 20. februara... prije formalnog početka pregovora predviđenog za 23. februar", rekla je Yara Šharif, De Misturina portparolka u saopštenju.

Istovremeno je sirijska vlada objavila danas da su spremni na sporazum o razmjeni zatvorenika, potencijalni korak ka izgradnji povjerenja uoči mirovnih pregovora.

Sirijska opozicija je dugo zahtijevala oslobađanje zatvorenika koje drži vlada predsjednika Bašara al Asada, kao jedan od nekoliko poteza koji se traže kao uslov za započinjanje pregovora o političkoj budućnosti Sirije.

Državni mediji u Siriji su saopštili, pozivajući se na svoje izvore, da je vlada "uvjek spremna" na razmjenu zatvorenika odnosno oslobađanje njihovih ljudi koje su po njima "kidnapovale terorističke grupe".

Jedan zvaničnik pobunjenika je rekao Reutersu da je ovaj zahjev otvoren tokom indirektnih pregovora u Astani, u Kazahstanu, održanih pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana.

Reuters navodi i da su novi indirektni pregovori u Astani ponovo planirani za 15-16. februar. Pobunjenička strana još nije ogovorila da li planiraju da prisustvuju tim pregovorima.

Agencija AP ranije je javila da je izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju, Staffan de Mistura počeo zvanično da poziva učesnike sirijskih mirovnih pregovora u Ženevi, na prve razgovore zaraćenih strana pod pokroviteljstvom UN poslije gotovo 10 mjeseci.

Portparolka izaslanika UN Sharif, izjavila je agenciji AP, da je oko 20 pozivnica poslato pripadnicima sirijske opozicije, dok je "u toku" slanje pozivnica sirijskoj vladi.

Prethodni put predstavnici dvije strane razgovarali su pod okriljem UN u aprilu, ali su potom izbili novi sukobi.

Za razliku od prethodnih rundi pregovora, koji su uključivali mnoge sirijske grupe, u narednim pregovorima će učestvovati samo dvije zvanične delegacije - vlade i opozicije.

Pripadnici označenih terorističkih grupa, kao što su "Islamska država" i ogranak Al Kaide, Fatah al Šam, isključeni su iz svih mirovnih pregovora i dogovora o primirju u Siriji.

Istovremeno je objavljeno da su sirijske vladine snage koristile hemijsko oružje u Alepu tokom bitke za preuzimanje grada iz ruku pobunjenika. To je saopštila Human Right Watch (HRW), organizacija za zaštitu ljudskih prava u danas objavljnom izvještaju.

Izvještaj sadrži i dokaze o korištenju nedozvoljenog hemijskog oružja u šestogodišnjem građanskom ratu i mogao bi, kako navodi Reuters, pojačati pozive Velike Britanije, Francuske i SAD za sankcije protiv sirijskih zvaničnika.

Sa druge strane, ministar vanjskih poslaova Rusije, Sergej Lavrov u Moskvi je danas rekao da se Moskva nada tjesnijoj saradnji sa administracijom predsjednika SAD Donalda Trumpa u vezi Sirije.

XS
SM
MD
LG