Dostupni linkovi

Macron vodi prema istraživanjima javnog mnjenja u Francuskoj


Emmanuel Macron, bivši ministar finansija i bivši bankar, nezavisni kandidat centra na izborima za predsjednika Francuske
Emmanuel Macron, bivši ministar finansija i bivši bankar, nezavisni kandidat centra na izborima za predsjednika Francuske

Nezavisni kandidat centra Emmanuel Macron će prema istraživanjima javnog mnjenja objavljnog u ponedjeljak lagano pobijediti liderku esktremno desnog Nacionalnog fronta, Marine Le Pen sa 63 posto podrške prema 37 odsto, na predsjedničkim izborima u Francuskoj, ali će borba između nje i kandadata republikanaca Francoise Fillona za ulazak u drugi krug izbora biti mnogo tjesnija.

Prema nalazima Opinionway-a, Le Pen sada ima 42 posto podrške dok Francoise Fillon ima 58 posto, ali i korupcijski skandal u koji je umiješana njegova supruga koji mu može otežati prolazak u drugi krug. Ovo istraživanje, do sada je Le Penovoj dalo najveće šanse za ulazak u drugi krug izbora 7. maja.

Otatak istraživanja je sličan svima do sada objavljenim, a to je da će Le Pen 22. aprila uspjeti da izbori ulazak u drugi krug ali da će u maju izgubiti ko god joj bio protivkandidat bilo centrista Macron ili konzervativac Fillon.

Prema računici iz današnjeg istraživanja javnog mnjenja Marcron bi u drugom krugu izbora trebalo da dobije 63 posto glasova u odnosu na 37 procenata koliko će dobiti Marine Le Pen.

Saradnici francuskog predsedničkog kandidat Emanuela Makrona izjavili su danas da se ruske organizacije mešaju u kampanju, mada nisu ponudili nikakve dokaze za te tvrdnje.

Nekoliko zvaničnika iz štaba centrističkog kandidata optužili su u ponedjeljak ruske medije i ruske hakere da pokušavaju da utiču na rezultate izbora koji treba da se održe 23. aprila i 7. maja.

Šef Macronovog štaba rekao je za francusku televiziju da ruska državna televiziju "svakodnevno" emituje "lažne vijesti", kao i da su na sajtu Macronovog štaba zabilježene "stotine, pa čak i hiljade" hakerskih napada iz Rusije.

Stručnjaci, međutim, kažu da takve tvrdnje, i ako bi bile istinite, ne bi značile ništa pošto hakerski napadi rijetko ukazuju na to ko je umiješan u njih.

XS
SM
MD
LG