Dostupni linkovi

Fillon žali zbog skandala ali ostaje u predsjedničkoj utrci


Francois Fillon, kandidat Republikanske stranke za predsjednika Francuske
Francois Fillon, kandidat Republikanske stranke za predsjednika Francuske

Francuski konzervativni kandidat za predsjednika, Francoise Fillon saopštio je u ponedjeljak da će se boriti za funkciju šefa države i pored skandala u koji je umiješana njegova supruga Penelopa.

Naime Penelopa Fillon se sumnjiči da je u periodu od više godina iz državnih fondova plaćana u iznosu između 600.000 do čak milion eura za poslove koje nije obavila.

Na press konferenciji u Parizu, Fillon (62) godišnje desno krilo konzervativnih republikanaca, koji je u kandidaturi za stranačku nominaciju neočekivano do nogu putukao umjerenog bivšeg premijera i očekivanog kandidata, Alana Juppea, danas je rekao da je bila njegova greška u procjeni u vezi sa zapošljavanjem člana porodice, ali tvrdi da je 15-godišnji rad njegove supruge kao parlamentarnog asistenta bio stvaran i legalan.

Fillon je naveo da se i pored, kako je rekao "kampanje nutemeljnih optužbi" na račun njega i njegove familije neće povući iz utrke za funkciju predsjednika Francuske.

"Ja sam jedini kandidat koji može donijeti nacionalni oporavak. Ja sam kandidat desnice i ovdje sam da pobijedim" rekao je Fillon dodajući,"Nova kampanja počinje večeras."

Prije nego što je skandal izbio Fillon je bio u značnoj prednosti i glavni favorit za pobjedu na izborima i u prvom krugu 23. aprila, i drugom 7. maja, ispred liderke desnice Marine Le Pen.

Od izbijanja skandala nazvanog "lažni posao" popularnost je naglo počela da mu pada i prema danas objavljnim istraživanjima javnog mnjenja, nezavisni kandidat centra bivši ministar ekonomije i bankar Emanuel Macron, sada ima najviše izgleda za uspjeh na predsjedničkim izborima u Francuskoj.

XS
SM
MD
LG