Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stoltenberg: Smanjiti zategnutost na Balkanu da se izbegnu incidenti


NATO stoji iza stabilnosti i bezbednosti na Balkanu: Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ukazao je u intervjuu agenciji Beta na nužnost da se na Zapadnom Balkanu smanji sadašnja zategnutost kako bi se izbegli incidenti i sukobi, i naglasio da NATO "ostvaruje svoj deo u izgradnji bezbednosti s regionalnim partnerima".

"NATO ceni partnerstvo sa Srbijom i ja sam ponosan na svoje snažne veze prijateljstva s vašom zemljom", istakao je Stoltenberg i naglasio da Atlantski savez želi da produbi saradnju sa Srbijom uz poštovanje njene neutralnosti, poput saradnje NATO sa Austrijom, Švedskom i Švajcarskom. NATO, kako je rekao, snažno podržava dijalog Beograd-Priština i poziva sve strane da budu uzdržane i učestvuju u dijalogu na konstruktivan način.

Na pitanje šta je predstavnicima Srba na Kosovu, zabrinutim za njihovu bezbednost, rekao prilikom nedavne posete Kosovu, generalni sekretar Atlantskog saveza je odgovorio da "NATO stoji iza stabilnosti i bezbednosti na Balkanu".

"Dijalog Beograd-Priština je put napred ka trajnom rešenju za otvorena pitanja, uz uzajamno uvažavanje i razumevanje svih zajednica", istakao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO dodao je da "nedavni susreti na visokom nivou u dijalogu Beograd-Priština pokazuju da je Srbija posvećena izgradnji odnosa saradnje s Prištinom i poboljšanju bezbednosti i stabilnosti na celom području".

Čelnik NATO rekao je i da je vlastima u Prištini predočio da NATO podržava preobražaj Kosovskih bezbednosnih snaga u okviru postojećeg mandata, a smatra i da je budućnost celog Zapadnog Balkana u članstvu u EU i NATO.

XS
SM
MD
LG