Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Erdogan odobrio ustavnu reformu


Fotografija turskog predsjednika na plakatu sa porukom "Jedna nacija, jedna zastava, jedna vlada, jedna domovina", Istanbul

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan odobrio je danas održavanje nacionalnog referenduma o ustavnim reformama koja će omogućiti predsjedniku veća ovlaštenja.

Erdogan je potpisao reformu Ustava, čime je otvoren put za raspisivanje referenduma o uvođenju predsjedničkog sistema koji bi znatno proširio njegova ovlaštenja.

Referendum o tom pitanju najvjerovatnije će biti održan sredinom aprila, navodi agencija AP.

Turski parlament je prošlog mjeseca odobrio ustavne reforme. Reforma je prošla s minimalnim brojem glasova neophodnim da ide na referendum na kojem će biti konačno odobrena. Glasalo je 488 od ukupno 550 poslanika. Za reformu je bilo 339 poslanika, 142 su bila protiv.

Reforme ustava omogućit će predsjedniku da imenuje ministre i visoke zvaničnike, raspusti parlament, proglasi vanredno stanje, izdaje dekrete i imenuje polovinu članova u najvišem sudskom tijelu.

Broj poslanka bit će povećan na 600, minimalna starost poslanika smanjena na 18 godina i predviđa se održavanje istovremenih poslaničkih i predsjedničkih izbora svakih pet godina.

Opozicija vidi promjene kao pokušaj da se Erdogan koji je de facto predsjednički sistem uspostavio od dana stupanja na dužnost 2014. godine, dodatno učvrsti na vlasti.

XS
SM
MD
LG